volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 13. 5. 2024

Blokařský post pouze s jednou změnou

Vinou zranění se na bloku v uplynulé sezoně prostřídala čtveřice hráčů. S trojicí blokařů Aleksandar Okolić – Sam Taylor-Parks – Oliver Sedláček Jihostroj prodloužil spolupráci i na sezonu 2024/25! Z klubu naopak po šesti sezonách odchází Peter Ondrovič.

Blokařský post patřil v uplynulé sezoně ke stabilním článkům hry českobudějovického týmu. Teprve před lednovou uzávěrkou přestupů se povedl generálnímu manažerovi Robertu Mifkovi majstrštyk s přivedením mistra Evropy Aleksandara Okoliće, který se okamžitě zařadil k největším osobnostem ČEZ extraligy. Z výpomoci do konce sezony se nakonec zrodilo prodloužení spolupráce i na další ročník.

„Je bez debat, že bez něj bychom titul získali jen těžko. Byl tím potřebným x-faktorem, který dodal našemu mladému týmu směr. Je to silná osobnost, která má hlavu nastavenou na vítězství, obrovské zkušenosti i volejbalovou kvalitu. Příležitost mít takového hráče v extralize není každý den. Aleksandar už by se rád s rodinou usadil a jsme rádi, že se mu jižní Čechy zalíbily natolik, že chce spojit svou budoucnost s naším klubem,“ pochvaluje si Robert Mifka.

Okolić by do Jihostroje nepřišel nebýt zranění Sama Taylora-Parkse, který byl do té doby jasnou blokařskou jedničkou Jihostroje. Pro 205 centimetrů vysokého Kanaďana sezona nešťastně skončila už v lednu, necelý měsíc po ošklivé zlomenině kotníku už ale začal s tréninkem a měl by být připraven na sezonu 2024/25.

„Sezonu začal skvěle a patřil k nejsilnějším článkům naší sestavy. I přes vážné zranění kotníku jsme se tak rozhodli uplatnit opci na další sezonu. Sam do týmu skvěle zapadl, poctivě rehabilituje a dělá vše pro to, aby mohl nastoupit co nejdříve do přípravy. Věříme, že naváže na kvalitní výkony, které v našem dresu předváděl. Dobře se zná s trenérem Šmejkalem z působení ve Waldviertelu,“ hodnotí generální manažer.

Svými kvalitními výkony v play-off si nový kontrakt vysloužil také šestadvacetiletý Oliver Sedláček. Český reprezentant se zařadil mezi pilíře základní sestavy a ve finále extraligy jeho výkonnost gradovala. Po bronzu a stříbru ze svých prvních dvou sezon tak mohl přidat do své sbírky v Jihostroji také medaili zlatou.

„Oliver udělal velký pokrok, a především v play-off ukázal, v jak kvalitního hráče po volejbalové i mentální stránce dorostl. V silné trojici s Aleksandarem Okolićem a Samem Taylorem-Parksem by neměl být tím třetím, ale určitě o místo na hřišti proběhne zdravý konkurenční boj. Výhodou je, že ho z Ostravy dobře zná nový trenér Zdeněk Šmejkal,“ říká Robert Mifka.

Mezi trojici blokařů se bohužel nevešel Peter Ondrovič, který tak v Jihostroji dále pokračovat nebude. Slovenský blokař odehrál v Českých Budějovicích celkem šest sezon, čímž se stal nejdéle působícím cizincem v historii klubu. S Jihostrojem slavil dvakrát titul (2019 a 2024), dvakrát byl vicemistrem (2021 a 2023) a dvakrát vyhrál Český pohár (2019 a 2020).

„Odchod Petera mě osobně velmi mrzí, máme ale bohužel místo jen pro tři blokaře. Před dvěma lety si vybojoval šanci vrátit se zpět do klubu, což se nepovede každému. Především ve stříbrné sezoně 2022/23 byl naší velkou oporou. Děkujeme za šest parádních let v Jihostroji a přejeme mnoho štěstí v dalším angažmá,“ sdělil Robert Mifka.

AKTUÁLNÍ SOUPISKA PRO SEZONU 2024/25

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 17. 5. 2024

Změny na smeči: odchází Luengas i Balabanov

Rozhovor 15. 5. 2024

Mifka: Přivést Čecha bývá složité