volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 22. 5. 2013

Češi si musí vzít z Brazilců příklad, jinak neobstojí v konkurenci

V sobotu 12. 5. 2013 vyrazila v 7:00 hodin ráno výprava z Českých Budějovic do Brna. Cílem výpravy bylo zhlédnutí dvou volejbalových utkání brazilského národního kadetského celku. Ten se v Evropě připravuje na mistrovství světa kadetů, kam se česká reprezentace neprobojovala skrze kvalifikaci.

První utkání nedělního dne sehráli Brazilci s extraligovým týmem Brna a poté následovalo (od 16:00) utkání brazilské kadetské reprezentace s kadetskou reprezentací České republiky. Celé brazilské vystoupení bylo opravdu velmi zajímavé a inspirující. Naše výprava se mohla na vlastní oči přesvědčit, co je to brazilský volejbal.

První dojem z Brazilců byl lehké zklamání, protože na hřišti se neodehrávala žádná brazilská samba, ale klasický precizní volejbal, podpořený precizní technikou. To ostatně bylo na celém utkání úplně nejzajímavější - ta jejich technika.... Např. technika středových hráčů (blokařské přesuny, nasazení rukou, včasnost na útoku), byla na velmi vysoké úrovni a naši borci bohužel vypadali vedle kanárků neohrabaně a netechnicky. Technika rozběhu na útok byla také skvělá, plasticita prováděného pohybu byla dokonce až neuvěřitelná ve spojení s dvoumetrovými hráči. Nejzajímavější ovšem byla technika přihrávky, na které byl vidět největší rozdíl mezi českými a brazilskými hráči. Oni nejenže kontrolovali balón, ale i tvrdší podání měli pod kontrolou. Samozřejmě nebyli úplně dokonalí, ale jednoduše uměli přihrávat a to k tomu jak už jsem zdůraznil, technicky.

Po skončení druhého zápasu se konala schůzka s trenérem této reprezentace. Hned první jeho slova potvrdila můj dojem, „Česká republika, čeští hráči, česká technická vyspělost, český systém výchovy – to vše pro nás bylo vzorem, dnes to tak již bohužel není“. První slova jednoznačně definovala problém českého volejbalu. Je jím základní technika. Také systém, který funguje v Brazílii je přímočařejší a efektivnější než ten náš. Volejbalová metodika je v rukou tří lidí (trenér národního týmu mužů (Rezende), trenér národního týmu juniorů a trenér národního týmu kadetů). Tito tři pánové tvoří zmíněnou metodiku a následně ji v reálu prosazuje 20 vyškolených techniků, kteří jdou s tímto know how přímo do klubů. Zajímavé....

Samozřejmě je důležité říci i to, že v Brazílii je volejbal sport číslo dvě a lidský potenciál (200 milionů) je nesrovnatelný s českými luhy a háji. V konečném důsledku oni vybírají reprezentaci ze sta adeptů, kteří už byli vybráni z tisíců a to je samozřejmě s Českou republikou nesrovnatelné. Zásadní je ovšem jejich přístup k herním činnostem jednotlivce, tedy elementární technice.

Před vrcholnými akcemi se schází dvacetičlenný kádr, dva nebo čtyři měsíce dopředu a po celý čas před mistrovstvím spolu trénují na jednom místě. Měsíc věnují čistě technickým (základním) věcem, jako je bagr, prsty, míč zadarmo, základní útok atd. Teprve po měsíci přechází na herní a kolektivní situace. Důraz na techniku byl jednoznačnou prioritou brazilského kadetského reprezentačního trenéra.

Samozřejmě, že technická úroveň reprezentací je ovlivněna mnoha faktory. Stále však působíme ve srovnání i stejně velkých zemí jako tým dvanácti hráčů, které ovlivnilo dvanáct trenérů a všichni to učili trochu jinak. Rád bych kdyby se technická úroveň mládeže v Čechách zvedla na brazilskou úroveň, ovšem je před námi dlouhá cesta, která se ale musí nastolit a nějaký čas po ní také jít!!!

Vojtěch Zach

Šéftrenér mládeže VK České Budějovice

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje