volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 11. 6. 2013

Volejbalové symposium České Budějovice 2013 aneb Čeladná 2013

O víkendu se v jihočeské metropoli uskutečnilo největší volejbalové symposium pořádané v České Republice. Tento největší trenérský seminář, který byl v minulých letech znám pod názvem Čeladná, se uskutečnil tento rok v Českých Budějovicích. Největším tahákem byla účast trenéra Belgické federace Julien Van de Vyvera. Tomu také odpovídala účast, která byla více než uspokojivá.

Na 70 trenérů z celé České Republiky, mezi kterými se objevily taková jména jako je Dalibor Polák (bývalý reprezentant), Zdeněk Haník (předseda volejbalového svazu), Miroslav Šotola (dlouholetý hráč Jihostroje), se sešli v Českobudějovické sportovní hale k dvoudennímu hledání volejbalové trenérské pravdy. Organizátoři symposia přišli s originálním nápadem a rozdělili sportovní halu na dvě části a to přednáškovou část a ukázkovou část, což se po drobných počátečních potížích ukázalo jako velice plodné a prozíravé. Celé dva dny mohli přednášející okamžitě ukazovat na figurantech z řad Budějovických kadetů a juniorů, své návody na trénování mládeže. Těm je třeba pogratulovat, neboť se své role zhostili opravdu výborně a patří jim za to díky.

Vše jsem začal já (Vojtěch Zach) přednáškou na téma „přihrávka a rychlý útok po přihrávce“. Po nervózním začátku jsem si nakonec přednášku docela užil a mohl jsem se pak nerušeně vrhnout do organizační práce kolem symposia. Druhá přednáška byla na téma „důležitost úvodní části tréninkové jednotky – formy, ukázky cvičení“, kterou prezentoval Ivan Pelikán (člen metodické komise svazu). Tuto část považuji za zvlášť zdařilou, neboť byla plná inspirujících podmětů k vylepšení nebo změně zahajovací části tréninku. Za sebe musím zvednou palec nahoru a podotknout, že se tyto nápady určitě objeví v příští sezóně v trénincích mládeže VK České Budějovice.

Po té přišel na řadu Julien Van de Vyver, který začal svůj první modul v 15:00 hodin odpoledne a jako téma si zvolil nahrávku a útok. Belgický volejbal je známý svým rychlým pojetím volejbalu, jejich střelba je v mládežnických kategoriích nevídaně rychlá a tak bylo velmi zajímavé poslouchat belgický příběh o vystřelené nahrávce a o nahrávačích. Dále se jeho přednáška i ukázky stočili k tréninku rozběhu na útok, kde kladl velký důraz na tempo rozběhu a práci pravé nohy (u praváků). Znovu musím uznat, že to byla inspirující přednáška, ze které si mohl trenér hodně vzít. Dále se dotknul témata techniky útoku (hlavně ruky), kde zdůraznil nutnost hrát údery do zadních částí hřiště. Jeho důraz na preciznost byl znát v každé chvilce ukázkového tréninku, což se mi jeví jako jeho největší přednost a největší slabost České trenérské obce.

Večerním hostem byl Filip Rejlek, který jako jediný hraje i hrál Brazilskou Superligu. Je jedním z pěti cizinců v nejvyšší Brazilské soutěži, což podtrhuje jeho kvality. Jeho povídání bylo neuvěřitelně zajímavé a inspirativní. Velmi obsáhle jsme se dozvěděli o způsobu trénování, stravování, konkurence v týmu, také jak využívají regenerační a kompenzační praktiky a spoustu dalších informací. To že Brazilský národ je schopen takovéhoto systémového počinu mě opravdu překvapilo.

Večer se většina účastníků sešla v restauraci Zlatá Hvězda k neformálnímu posezení a pravé České hospodské diskuzi. Probralo se téměř vše v tradičním hospodském duchu, kdy se téma točí kolem téměř všeho. Opravdu příjemný zážitek.

Neděle byla zcela v režii Belgického trenéra, který se zaměřil na posilování, kompenzaci a speciální posilování vázané k jednotlivým herním činnostem. Nejde říci, že by nám ukázal nějakou Ameriku, ale viděli jsme jiné pojetí fyzického tréninku, spoustu prvků, které je možné zařadit do tréninků. Také práce s atletickým žebříkem byla úžasná, když byl použit pro trénink přesunu na blok. Jednoduše opět profesionální a skvělá přednáška spojená s konkrétními ukázkami.

Celé dva dny se o Belgické hosty staral Ivan Pelikán a Eva Zachová Berková, která tlumočila přednášky Juliana. Nutno dodat, ač je to má manželka, že překlad byl opravdu výborný a já za to své ženě moc děkuji „zvládla jsi to skvěle“.

Na konci na mne zbyla uklízecí práce, ale domů jsme se svou manželkou Evou Zachovou Berkovou odcházel spokojen s vědomím, že toto symposium mělo smysl. Děkuji organizátorům Ivanu Pelikánovi a Štěpánu Javůrkovi za skvěle odvedenou práci a těším se na další ročník, třeba znovu v Českých Budějovicích, VK Jihsotroj České Budějovice se znovu rád zapojí.

Vojtěch Zach

Šéf trenér mládeže VK České Budějovice

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje