volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 31. 12. 2013

O účast na mistrovství světa zabojují hned čtyři hráči Jihostroje

Již tento pátek odstartuje česká volejbalová reprezentace kvalifikační cestu na světový šampionát. Naši hráči se v Opavě postupně utkají s Nizozemskem, Kyprem a Bulharskem.

Do těchto důležitých utkání zasáhnou i hráči českobudějovického Jihostroje. V původním výběru trenéra Šmejkala figurovalo hned pět českobudějovických jmen. Kvůli nemoci vypadl z nominace Filip Habr, který se na reprezentačním srazu potýkal s vysokými horečkami a byla mu opět nasazena antibiotika.

Reprezentační dres tedy navlékne čtveřice Jihostrojáků: Radek Mach, Vladimír Sobotka, Petr Michálek a Jan Kuliha. Ti absolvovali celý kemp a některé z nich jistě uvidíme v ostrých zápasech. Kouč Zdeněk Šmejkal nechce družstvo nijak štěpit a ponechá si k dispozici všech čtrnáct hráčů. Dvanáctka bude připravena zasáhnout do hry a dva hráči budou čekat na svou příležitost na tribuně.

Z opavské základny vyrazili v minulých dnech čeští reprezentanti na přátelská utkání do Popradu, kde se hned dvakrát utkali s domácí slovenskou reprezentací.

V obou dvou utkáních zvítězili Slováci a to vždy v poměru 3:0 na sety. Dle domluvy se hrál čtvrtý dodatečný set, který vždy vyhráli čeští borci. Nutno dodat, že obě reprezentace jsou v odlišném rozpoložení. Slováci disponují konsolidovaným kádrem plným hvězd. Český „nároďák“ prochází jistou obměnou.

Z hráčů Jihostroje se na hřišti nejčastěji objevoval Radek Mach, který nastoupil v obou dvou duelech a podal velice dobrý výkon. „V prvním zápase byla ještě vidět jistá nesehranost našeho týmu. Druhé utkání už bylo mnohem lepší. Se Slováky jsme drželi krok až do koncovky setů. Tam se projevila jejich větší zkušenost a sehranost,“ uvedl pro klubový web českobudějovický blokař.

Svou reprezentační premiéru si odbyl smečař českého vicemistra Petr Michálek, který byl příjemným překvapením a stejně jako Radek Mach nastoupil do obou klání. „Hrálo se mi dobře. V prvním utkání jsem nastoupil pod prášky, protože mě trápil zub. Myslím si, že jsem podal dobrý výkon. Odměnou pak bylo, že jsem se v druhém utkání objevil v základní sestavě,“ popisuje svou první reprezentační zkušenost Petr Michálek.

Na místě přijímajícího smečaře je však v českém družstvu obrovská konkurence. Především z toho důvodu, že se na tento post pravděpodobně posune jedna z našich hvězd nastupujících na klubové scéně na místě univerzála. „Byla by veliká škoda, kdyby David Konečný, nebo Jan Štokr seděli na lavičce,“ doplňuje pravděpodobný záměr českého kouče Radek Mach.

Do hry zasáhl i druhý českobudějovický blokař Vladimír Sobotka, který si rovněž vedl velice slušně. Jan Kuliha se zatím do zápasu nedostal.

Čeští reprezentanti dostali od trenéra Šmejkala krátké volno. Dnes v noci dorazili naši hráči domů, aby si o silvestrovské půlnoci mohli přiťuknout se svými nejbližšími. Na Nový rok se totiž ve 13 hodin musí hlásit na společném obědě v Opavě.

Již v pátek je čeká zásadní utkání skupiny proti Nizozemsku. Reprezentanti ze země Viléma Oranžského budou hlavním konkurentem českého družstva o postup na mistrovství světa. Ve skupině se naši hráči ještě utkají s Kyprem a Bulharskem, které patří do světové špičky. „Cílem je jakýkoliv postup. To znamená uhrát co nejvíce bodů, abychom dále mohli jít z případného druhého místa,“ říká Radek Mach.

Pro všechny jihočeské vyslance je reprezentační kapitola skvělou příležitostí a zkušeností do budoucna. Účast čtyř hráčů Jihostroje v důležitých utkáních je příslibem blížícího se roku 2014.

Tak ať je úspěšný!

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!