volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 8. 1. 2014

Reprezentanti jsou zpět, trenérovi udělali radost

Den volna dostali hráči Jihostroje, kteří o minulém víkendu reprezentovali Českou republiku v kvalifikaci o mistrovství světa ve volejbale mužů. Národní tým v ní sice neuspěl, ale českobudějovičtí hráči rozhodně neudělali svému mateřskému celku ostudu.

Radek Mach, Vladimír Sobotka, Petr Michálek a Jan Kuliha se v úterý museli hlásit u trenéra českobudějovického celku. Na programu byl totiž první trénink v novém roce, při kterém se sešlo kompletní mužstvo. Jihostroj totiž tento čtvrtek čeká extraligové utkání proti Benátkám nad Jizerou.

Ještě před začátkem dalších extraligových bojů jsme požádali trenéra Jana Svobodu, aby zhodnotil účinkování Jihostrojáků v dresu národního mužstva. Kouče českého vicemistra potěšil počet hráčů Jihostroje v zápasech českého týmu i jejich výkony, ne však celkový výsledek reprezentace.

„Jsem spokojen s nominací pěti hráčů Jihostroje do reprezentace a výkony třech hráčů, kteří odehráli všechny zápasy. Ale je to v protikladu neúspěchu české volejbalové reprezentace, která bude po dlouhé době chybět na velké mezinárodní akci a český volejbal si ponese následky ještě v následujících letech,“ uvedl Jan Svoboda pro klubový web.

V nominaci na kvalifikační turnaj figurovalo hned pět hráčů Jihostroje. O možnost prezentovat své nahrávačské umění přišel v průběhu přípravy Filip Habr, kterého skolila angína.

Do základní dvanáctky vyvolených se nakonec nedostal Jan Kuliha, který turnaj strávil na tribuně a byl připraven zasáhnout do hry v případě zranění některého z hráčů.

Reprezentační trenér Zdeněk Šmejkal zvolil variantu hry s Janem Štokrem v roli přihrávajícího smečaře, ačkoliv český bijec nastupuje v ruském Krasnodaru na místě univerzálního hráče. I to byl jeden z důvodů proč se budějcký smečař neobjevil ve hře.

Lodivod Jihostroje se ve svém krátkém hodnocení vyjadřuje k aktivně zapojeným hráčům.

Petr Michálek

„Nováček v národním družstvu měl nejtěžší pozici ze všech hráčů Jihostroje. Nastoupil hned v prvním utkání proti Nizozemsku a hrál velmi dobře. Díky onemocnění Martina Kryštofa zaskočil ve druhém utkání proti Kypru na místě libera. Na mezinárodní úrovni to není vůbec záviděníhodná pozice. Opět se s tím vypořádal. V posledním utkání proti top mužstvu Bulharska podal vynikající výkon. Obstál tedy na mezinárodní scéně a dle mého byl v kvalifikačním turnaji nejkomplexnějším českým smečařem. Z toho mám radost.“

Radek Mach a Vladimír Sobotka

„Blokaři to měli o něco jednodušší. Hráli na svých postech a již se účastnili několika reprezentačních akcí. Nemám k dispozici kompletní statistiky k porovnání jejich výkonu s blokaři Nizozemska, Kypru a Bulharska. To bych pak mohl zhodnotit jejich procentuální úspěšnost, počet bloků, efektivitu na podání a další ukazatele, ale myslím si, že oba zahráli velice slušně a jsem s jejich výkonem spokojen.“

Výkony všech třech hráčů jsou výbornou vizitkou Jihostroje a příslibem do dalších let.

Fotogalerii najdete zde!

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále