volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 16. 1. 2014

Zápis na partnerskou sportovní základní školu Oskara Nedbala

Předposlední týden v lednu – 23.-24.1. 2014 se koná v Českých Budějovicích zápis do základních škol. Výjimkou nebude samozřejmě ani základní škola Oskara Nedbala na sídlišti Čtyři Dvory. Každoročně patří tato škola ke školám s největším počtem zapsaných dětí do prvního ročníku.
Jedním z hlavních důvodů vysokého zájmu o tuto školu je i sportovní zaměření školy na volejbal, což je v současné době jediný prvoligový sport ve městě. Třídy se sportovním zaměřením  již několik let fungují i na 1. stupni ZŠ. V každém ročníku je jedna třída, která má v rozvrhu o jednu hodinu pohybových aktivit více než ostatní žáci. Tyto hodiny vedou učitelé tělesné výchovy a zároveň trenéři Sportovního centra VK České Budějovice – Liška, Havrdová a Skolka. Hlavní program těchto hodin je zaměřen především na zvýšení úrovně pohybových dovedností a prohlubování pohybových schopností. V současné době, kdy děti tráví svůj volný čas především u počítačů, je cílem přivést je ke sportu jako fenoménu. Na učitelích a trenérech je, aby děti vhodnou formou a programem na škole  přesvědčili. A to se zatím daří, příkladem je poměrně vysoký zájem o přípravku a družstvo mladších žáků klubu.

V celém Sportovním centru VK se tento rok připravuje přes  80 dětí ve věku 7-15 let. Tento systém má i svůj hlavní problém a tím jsou nedostatečné prostorové kapacity, které by pomohla vyřešit stavba další tělocvičny. Ta by samozřejmě ulevila i provozu ve škole, kdy se během jedné vyučovací hodiny na palubovce stávající tělocvičny  setkávají i tři různorodé třídy.

Škola společně s klubem VK České Budějovice připravuje pro žáky celou řadu akcí jak sportovních,  tak společenských. Hlavní sportovní akce jsou turnaje v přehazované a následně v minivolejbale, školní kola v atletice, všeobecné všestrannosti a mnoho dalších. Za dětmi do školy chodí i hráči extraligového družstva na besedy, autogramiády, zahajují a končí  ve škole pravidelně školní rok. Nejbližší společnou akcí bude volejbalové dopoledne pro malé příznivce, kdy kompletní družstvo VK Jihostroj Č.Budějovice přijde do tělocvičny a zde předvede tréninkovou jednotku s následným zapojením dětí do tréninku a společným focením a autogramiádou.

Pro úspěšný přechod mezi prvním a druhým stupněm  na ZŠ v současné době zkoušíme koordinovat práci po sportovní stránce – společná metodika TV, propojení akcí sportovních tříd i s 1. stupněm – Den pro sportovní třídy (léto na beachvolejbalových kurtech a podzim na antuce U Špačků). Pro letošní druhé pololetí školního roku připravujeme i společnou akci s rodiči.

Na 2. stupni ZŠ již přes 20 let fungují  třídy se sportovním zaměřením na volejbal (dříve sportovní třídy). Tyto třídy mají svůj týdenní rozvrh navýšen o 3 hodiny volejbalu. Do těchto tříd chodí žáci, kteří se již přímo účastní tréninkového procesu klubu VK České Budějovice v odpoledních hodinách. Výsledkem tohoto systému je celá řada vynikajících výsledků a výchova kvalitních hráčů. Mezi nejlepší výsledky klubu VK Č.Budějovice patří za posledních 5 let pět  umístění do 3. místa na MČR a Českého poháru žáků završené v roce 2011 titulem Mistrů ČR ve volejbale žáků a vítězstvím v ČP žáků. Tento systém každý rok produkuje celou řadu kvalitních hráčů  a reprezentantů všech věkových kategorií. Příkladem je z dřívějška Ondřej Hudeček (současný kapitán reprezentace mužů)  nebo nynější členové širšího reprezentačního družstva kadetů – Dvořák Jakub či reprezentanti Lvíčat – Humler Filip a Polák Josef.

Prostě na ZŠ O. Nedbala se práce s mladými lidmi dělá kvalitně a přináší to své ovoce. Zápis na ZŠ O.Nedbala je tedy prvním krokem k tomu, jak vychovat nejen vzdělaného  a slušného člověka, ale i vynikajícího sportovce.

Více informací naleznete zde!

Na Oskarce se stále něco děje.


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze