volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 5. 12. 2014

Těžká doba, těžký soupeř. Do Budějovic přijíždí Zlín

Návrat na palubovku Sportovní haly chystají volejbalisté Českých Budějovic v pondělní dohrávce 9. kola UNIQA extraligy proti VSC Fatra Zlín. Účastníci evropských soutěží změří síly v přímém boji o třetí příčku nejvyšší české soutěže.

Fatra odehrála ve čtvrtek náročné utkání 3. kola Vyzývacího poháru. Před domácím publikem sváděli její hráči od začátku vyrovnanou bitvu s nizozemským Groningenem a jen větší klid mohl přinést radost hned po první sadě. Využít tři setboly se však nepodařilo. Ještě o něco lepší hra Zlína už ve druhém setu znamenala vítězství. Ale další ztracená koncovka postavila Moravany před jasnou věc. A ti se k ní postavili čelem, tvrdě servírovali, přesně zakončovali, což v konečném důsledku znamenalo výhru v pěti setech.

Přesto se však v odvetě bude muset stát zázrak, aby Fatra postoupila dále. Trenér Roman Macek litoval nezvládnutých koncovek, své hochy nicméně nezapomněl pochválit za vynikající bojovnost proti druhému celku nizozemské ligy. Zlín si tak spravil chuť po nevydařeném duelu proti Karlovarsku. S tím uhrál pouhou sadu a propadl se na páté místo tabulky.

Pro Jihostroj to úspěšný týden rozhodně nebyl. Sestava kolem kapitána Filipa Habra nyní operuje bez svého základního stavebního kamene - Michala Kriška. Reprezentační univerzál laboruje se zraněním a má nařízen klid. Oslabená sestava tak znovu vyrazila k duelu Ligy mistrů, tentokrát do Antverp. Jenže ani tam se týmu Jana Svobody nepodařilo získat první body do tabulky skupiny E. Po jasné prohře 0:3 na sety, kdy Jihostroj dokázal držet krok se soupeřem vždy pouze krátce, se tak českobudějovický celek krčí na dně a pomalu ztrácí šanci na postup do další fáze.

„Zásadní rozdíl byl v úspěšnosti útoku, Antverpy dosahovaly až osmdesáti procent. Neměly problém ztrátovat a dostávaly nás pod tlak. My jsme ji takovou neměli, potýkali jsme se s přihrávkou i distribucí po tomto špatném příjmu a pořád jsme hráli do plných. Většinu míčů nám ubránili, proto byl výsledek takový,“ hodnotil kouč Svoboda. V krátké době to tak byla další porážka Jihočechů, repríza finále posledního extraligového ročníku se totiž rovněž nevydařila. Dukla Liberec sice minulou sobotu nechytila úvod zápasu, z prohrané sady se však včas oklepala a celé střetnutí otočila ve svůj prospěch. Jihostroj proto odjel ze severu Čech s prázdnou.

Souboj aktuálně třetího celku s pátým začne v pondělí od 20 hodin. Pro toto utkání byla delegována rozhodcovská dvojice Činátl - Rychlík a přímým přenosem jej bude přenášet stanice ČT sport.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále