volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 19. 1. 2015

Reprezentační trenér Tomáš Skolka se podílel na skvělém postupu kadetů ČR na ME v Turecku

Reprezentace kadetů ročník 1997 a mladší se po dlouhých a neuvěřitelných 16 letech probojovala přes kvalifikaci na ME kadetů v Turecku. Tato reprezentace je výrazně ovlivněna novým systémovým dlouhodobým projektem Lvíčata, jehož prvním vyústěním jsou právě současní kadeti ročníku 97 a mladší. Od samého počátku je u tohoto projektu jako asistent trenéra Zacha Mgr. Tomáš Skolka, trenér VK České Budějovice.

1.  „Jak by jsi okomentoval tento neuvěřitelný a doufejme, že zlomový postup?"

"Český volejbal již delší dobu potřeboval úspěch na poli chlapeckého mládežnického volejbalu. Toto může být první vlaštovka a doufejme, že ne poslední. Stálo za tím spousta úsilí, stresu a odhodlání. Ale povedlo se".

2.  „Jaké byly oslavy"?

 Oslavy začaly už v Srbsku. Celý turnaj nás doprovázela skupina cca 30 českých fanoušků (rodiče hráčů). Slavit se začalo již na hrací ploše a v šatně. Ze všech spadlo obrovské napětí a nálada se uvolnila. Následovalo šampaňské atd“.

3.  „Co ti to za ty roky dalo a co vzalo"? 

"Vzalo mi to doslova 2 roky života, jako učiteli dvoje letní prázdniny a troje vánoční  prázdniny (svátky), cca 260 tréninkových dní za 2,5 roku. Víkendy strávené s rodinou atd. Dalo mi to spoustu trenérských zkušeností, možnost srovnání s evropskými mládežnickými družstvy“.

4.  „Vzpomeneš si na úplný začátek té dlouhé cesty, která vyvrcholila postupem na ME kadetů a začínala prvním ročníkem Lvíčat? 

"A jak moc se tým proměnil za ty roky? Měl jsem tu čest pracovat s výběrem cca 60 chlapců z celé ČR (asi 4 z ČB). Začínalo se úplně od začátku s herními činnostmi jednotlivce, s pohybem středových hráčů a vůbec taktikou a vštípením myšlenky celému týmu. Rychlé nahrávky do kůlů a dalšími“.

5.  „Jak teď po kvalifikaci vnímáš projekt Lvíčata"? 

Potvrdilo se  to, co jsme si mysleli (celý realizační tým), že cesta je naprosto správná a nevyhnutelná. Přiblížení se centralizaci, kterou již mají v Evropě všechna úspěšná mládežnická  reprezentační družstva (např. Polsko). Práce s výběrem během celého roku“.

6.  „Budeš pravděpodobně pokračovat až do ME, myslíš že máte šanci udělat výsledek na ME"?

Po střetnutích s nejlepšími evropskými družstvy (Rusko – výhra 3:2, Polsko – výhra 3:0 a prohra 2:3, Srbsko – výhra 3:2, Španělsko – výhra 3:1 a další výsledky) si osobně myslím, že družstvo je schopné v plné síle potrápit v Evropě kohokoliv a směřovat k cílům nejvyšším a dokonce se poprat o postup na MS kadetů do Argentiny (prvních šest družstev na ME v Turecku)“.

7.  „Vzpomeneš si na nějaké dva tři momenty z celého tohoto projektu (Lvíčata, kadeti), které stojí za zmínku (úsměvné, pozitivní, emotivní)"? 

Společné grilování (léto 2013 a 2014) , vánoční večírek v Nymburku (2.ledna 2015) a celá řada dalších akcí a momentů“.

8.  „V Českých Budějovicích vedeš tým kadetů a letošní finále bude právě v Českých Budějovicích, jaké šance má Jihostroj"?

"Družstvo se během celé sezóny vyvíjí, výkonnostně roste, dorůstají herně mladší ročníky narození (1998 a 1999), tým chce pracovat a dělá pro úspěch vše. V  klubu je cíl pro letošní kadety jasný – dostat se do play-off (do 8. místa v ČR). Můj osobní cíl je vyšší, do 6. místa v ČR. Družstva Praha, Brno, Ostrava mají vzhledem ke své poloze  trochu výhodu a jsou schopna stáhnout hráče z okolních volejbalových měst, tudíž konkurovat jim  je velmi často dost obtížné. ČB jde cestou vlastní výchovy, max. spojením s VSK Č. Krumlov“.

9.  „Je něco co by jsi chtěl přenést z reprezentačního trénování nebo přístupu do klubového prostředí"? 

"Systém trénování, náročnost tréninků, přístup hráčů, věřit v TÝM a spolupracovat s rodiči hráčů“.

10.  „Máš něco co by jsi chtěl Českému volejbalovému světu sdělit"? 

"Neusnout na vavřínech a pracovat dál a hlavně spolupracovat na poli trenérském, protože cesta je dlouhá, ale správná“.

VK Jihostroj České Budějovice tímto děkuje řediteli Mgr. Miroslavu Poláčkovi(ZŠ Oskara Nedbala) za vstřícný přístup k reprezentačnímu působení Mgr. Tomáše Skolky a doufá, že úspěšná spolupráce bude pokračovat dál a bude se prohlubovat. Klub se bude snažit o totéž a na poli výchovy talentované mládeže.

„Za VK České Budějovice bych chtěl vyjádřit hrdost nad tím, že máme ve svém trenérském mládežnickém středu někoho jako je Tomáš Skolka. Jak pro hráče, tak pro rodiče to je záruka kvalitního a profesionálního vedení tréninků“.

„Tomáši moc gratulujeme a přejeme ti co největší úspěch na ME kadetů v Turecku“.


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 23. 4. 2024

Sedláček: Chceme finále ukončit doma před našimi fanoušky

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma