volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 4. 10. 2012

Jihostroj zvítězil v Liberci a připravuje se na Ligu mistrů

Po turnaji ve Zlíně ukázali svou sílu volejbalisté budějckého Jihostroje i na mezinárodním turnaji v Liberci. Dva týdny před startem letošního ročníku domácí nejvyšší soutěže předvedli, že letos jsou opět favoritem číslo jedna.

Ve čtvrtek sehraje Jihostroj doma přípravné utkání s Brnem (přibližně v 17 hodin), před prvními mistrovskými zápasy se ještě domlouvá na měření sil s Innsbruckem a jedním týmem z Polska.

S herní přípravou tentokrát začali Jihočeši později, než je zvykem. Během uplynulých dvou měsíců (sezona začala v srpnu) nabírali hlavně fyzičku, zatímco ostatní družstva už se dávno věnovala volejbalovým cvičením a jezdila po turnajích.

„Máme za sebou dva turnaje, na kterých jsme odehráli sedm zápasů. Splnily naše očekávání, hlavně v Liberci, kdy jsme porazili velmi silné týmy včetně Dukly,“ pochvaluje si trenér Jan Svoboda.

V prvním utkání víkendového klání porazil Jihostroj německý Nezthoppers 3:1. Loni čtvrtý celek francouzské ligy Nantes, který trénuje Čech Martin Démar. Na palubovce se ukázali i dva reprezentanti Aleš Holubec (blok) a Martin Bence (libero), Budějovičtí ale zvítězili po velkém boji 3:0.

V repríze loňského finále pak druhý den zdolali mistři extraligy Liberec 3:1, stejně tak i další německý tým Spergau. „Všichni to byli kvalitní soupeři, ale výsledky zápasů nerozhodují. Jsem rád, že máme za sebou takovou zkoušku, především utkání s Libercem a Nantes jsme dokázali přes nerozehranost vyhrát,“ cení si kvalitních výkonů svých svěřenců bývalý kouč české reprezentace.

A co Svobodovi napověděl zápas s domácí Duklou, která by měla být letos opět sokem číslo jedna v boji o domácí titul? „Jednu věc. Liberec letos výrazně posílil, přišli noví smečaři Správka s Burrowem, což jsou kvalitní hráči. Řekl bych, že si pomohli tak o sto padesát procent. Rozhodně bude s Libercem větší práce než vloni,“ tvrdí trenér Jihostroje.

Na mezinárodním klání se na hřišti objevili postupně všichni hráči kromě smečaře Tomáše Fily. „Sice s námi trénuje, ale ještě nehraje. Každý smrtelník s tímto zraněním končí kariéru, ale my po něm chceme, aby hrál vrcholově. A navíc volejbal, který je na záda hodně náročný. Dostal se teď do fáze, kdy může naplno trénovat, ale nechceme nic uspěchat. Nejprve se musí dát stoprocentně do pořádku,“ vysvětluje Jan Svoboda.

Někteří hráči prý mají drobné šrámy, ale o nic vážného se nejedná. „Všichni ostatní jsou v pořádku. Mám radost z toho, že nahrávač Habr už není limitovaný zraněním a mohl přípravu absolvovat s námi. Je více použitelný do hry více než vloni,“ těší trenéra mistrů.

Letos Jihostroj vyměnil tři hráče. Nejprve se rozloučil s Radkem Motysem a Štěpánem Smrčkou, aby na jejich místa získal z Ostravy blokaře Vladislava Sobotku a univerzála z Příbrami Michala Kriška. Smečaře Procházku nahradil juniorský reprezentant Petr Šulista.

A chvíli před startem letošní přípravy se vedení klubu povedl pěkný kousek. Do týmu angažoval jednoho z nejlepších českých hráčů, reprezentačního smečaře Petera Pláteníka. Tím udělal trenéru Svobodovi velkou radost.

I nové posily zapadly do týmu dobře. „Všichni příchozí se ukázali v dobrém světle, budou nám v každém případě v extralize i Lize mistrů dost nápomocní. Se sestavou jsme na turnaji točili, takže si zahráli všichni. Kádr jsme dobře doplnili, v současné době máme třináct kvalitních hráčů k dispozici. i jedenáctý či dvanáctý může bez problémů nastoupit a hrát i na mezinárodní úrovni,“ říká kouč Jihostroje Jan Svoboda.

První zápas v extralize odehraje mistrovský tým v sobotu 20. října v Benátkách nad Jizerou, premiérový domácí pak o týden později. Mezitím, ve čtvrtek 25. října, vyrazí k prvnímu utkání Ligy mistrů do Berlína. Dalšího soupeře ze základní skupiny B nejkvalitnější klubové soutěže světa, černohorskou Budvu, hostí v úterý 30. října.

Všechny domácí zápasy začínají letos v 18 hodin. Ty extraligové se letos hrají jen v sobotu, důvodem je snížení počtu zápasů v základní části. Zatímco vloni se hrálo v jedenácti týmech na tři kola, letos hraje každý s každým systémem doma - venku.

Má už v hlavě trenér českých mistrů základní sestavu? Nebo využije možnosti a poskládá A tým na Ligu mistrů a B tým na českou soutěž? „Tak jasně bych to neviděl. Sled zápasů bude rychlý, a jakmile narazíme na družstva v Lize mistrů, víme, že nás to prověří a budou muset zasáhnout i ostatní hráči. Ale je jasné, že když přijedeme z Berlína, tak budou extraligu hrát ti odpočatější.“

Nikdo nemá místo jisté kromě šikovného libera Davida Juračky a určitě i hvězdného Petera Pláteníka. „S Filou ještě nepočítáme, tak se dá podle loňských výkonů předpokládat, že na smeči bude hrát právě Pláteník s Rojasem,“ podotýká Svoboda s tím, že od těchto dvou hráčů očekává převzetí rolí tahounů družstva.

Příležitosti se ale dobře zhostili i mladí smečaři Petr Šulista s Petrem Michálkem. „Jejich pomoc budeme potřebovat,“ dodává trenér Jihostroje. Na postu nahrávače se pravidelně střídají zkušený Petr Zapletal a talentovaný reprezentant Filip Habr. „Letos dostane více šancí než vloni, kdy ho limitovalo operované koleno,“ tvrdí kouč.

Na bloku se pravidelně střídají s kapitánem Michalem Sukubou reprezentanti Radek Mach a nováček Vladislav Sobotka. „Těžko se dá říct, že by měl někdo z nich místo jisté, budou se na hřišti točit pravidelně v každém zápase,“ vysvětluje lodivod Českých Budějovic.

Silnou zbraní nejlepšího českého týmu budou univerzálové. Kvality bombera Jakuba Novotného už trenér Jan Svoboda dobře zná, a tak více příležitostí ve hře měl další z řady reprezentantů Michal Kriško. „Každý má svoje a jsou zcela rozdílní útočníci. Jeden útočí levačkou a hodně rychle, druhý zase z velké výšky, což může být výhoda.“

Letos se mohou volejbaloví fanoušci těšit nejen na nové posily a kvalitní zápasy v Lize mistrů. „Pevně věřím, že lidem ukážeme lepší, rychlejší a pohlednější hru. Uvidí v akci nové kvalitní hráče a samozřejmě vynikající družstva v Lize mistrů,“ doplňuje budějcký trenér.

V případě, že by Jihostroj ani letos nepostoupil v Lize mistrů ze základní skupiny, budou zápasy s českými týmy pro diváka zajímavé? Bývalý reprezentační kouč věří, že ano. „Některá družstva zůstala na přibližné stejné úrovni, ale bylo jich dost, která šla výkonnostně nahoru,“ říká.

„Staré Město si podle mých zpráv jde jen zkusit extraligu, ale ostatní týmy posílily. Vrátilo se hodně hráčů z ciziny, navíc přišli i nějací cizinci, takže liga bude těžší než vloni. I my budeme muset být více v pozoru a zápasy odehrát na maximum. Jsme silní, ale soupeři se zlepšili,“ dodává trenér Jihostroje.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje