volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 13. 1. 2016

Kladno vyhrálo venku zatím jen jednou. Jihostroj má příležitost zapomenout na porážku v Liberci

Opět na začátek se musí po dohrávce 13. kola UNIQA volejbalové extraligy vrátit hráči VK České Budějovice. Mistrovský Liberec totiž v domácí hale přerušil jejich dvanáctizápasovou vítěznou sérii. O návrat na úspěšnou vlnu se volejbalisté Jihostroje pokusí v sobotu 16. ledna při utkání s Kladnem.

Nováček letošní sezony vstupoval do české nejvyšší soutěže se zajímavými ambicemi, brzo však bylo jasné, že o přední příčky bojovat družstvo Milana Fortuníka nebude. Přesto si však Středočeši připsali čtyři výhry, z nichž hned dvě byly proti Benátkám nad Jizerou. Získaných třináct bodů ve třinácti duelech základní části aktuálně stačí na desáté místo tabulky.

Právě s Benátkami nad Jizerou odehrálo Kladno poslední utkání UNIQA volejbalové extraligy. Do střetnutí vstoupilo jako uragán a rychle si vytvořilo náskok, který přetavilo v první získaný set. Pak ale přišly problémy a obrat v zápase. Kladno se však sebralo a díky zlepšenému servisu dokázalo ukořistit čtvrtý a pátý set. „Utkání bylo jako na houpačce a potvrdilo, že nám dělá problémy udržet od začátku stejnou výkonnost a hlavně udržet stanovenou taktiku po celý zápas,“ komentoval výkon trenér Milan Fortuník. Za dva body byl přesto spokojen.

To ale rozhodně nemůže říct kouč Jihostroje Jan Svoboda, který musel sledovat, jak jeho hráčům v hale Dukly Liberec utíká vedení 2:0 na sety mezi prsty. Do třetí sady se totiž povedlo dostat univerzálovi Adrianu Patuchovi a volejbalisté Českých Budějovic nedokázali najít recept, kterým by jeho vynikající představení přerušili. Dukla se dostala do psychické výhody, hostům naopak nevycházelo vůbec nic a nepomáhala ani střídání nahrávačů a smečařů.

V závěru už bylo o osudu souboje mistra a vicemistra jasno. Liberec před vlastním publikem soupeře přehrával a zaslouženě získal ve zkrácené sadě bonusový bod do tabulky. „Z pohledu, že jsme vedli 2:0, to vypadá, že jsme ty body ztratili, ale já si myslím, že Liberec hrál velmi dobře. Navíc od třetího setu jsme těžko bránili Patuchu. Myslím si, že rozhodly vysoké míče po horším příjmu a bodové míče po čapnutí, kde byl Liberec výrazně úspěšnější,“ hodnotil dohrávku lodivod Jan Svoboda.

Během sobotního střetnutí ještě dojde na jednu milou povinnost. Volejbalový klub České Budějovice předá zástupci sdružení Pro rozvoj Šumavy šek se získanou částkou z aukce aktuálních dresů Jihostroje, které se pyšnily tím, že v nich hráči během prvních zápasů sezony neprohráli. Celková získaná částka činí 13 202 korun. Výtěžek půjde na pořádání play-off hendikepovaných vozíčkářů, ve kterém obhajuje FBC Štíři České Budějovice titul.

Utkání s desátým Kladnem začíná ve Sportovní hale v sobotu od 18 hodin. Řídit jej bude rozhodcovská dvojice Marschner - Hudík. Přímý přenos tradičně poběží i na portálu TVCOM.cz.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!