volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 20. 12. 2012

Odešel jeden ze zakladatelů novodobého Jihostroje Milan Žák

Dlouholetý volejbalový trenér, který velmi úspěšně působil i v Českých Budějovicích, odešel v neděli 16. prosince 2012 do volejbalového nebe. Náhlé úmrtí Milana Žáka zasáhlo celý volejbalový svět.

Jihostroj, kde Milan Žák sedm let působil a dovedl Jihočechy k prvnímu extraligovému titulu, uctí jeho památku minutou ticha před čtvrtečním domácím utkáním proti Brnu.

Na trenéra a kamaráda Milana Žáka zavzpomínal jeho dlouholetý přítel a bývalý manažer Jihostroje České Budějovice Milan Čuda.

„Odešel jeden z mých nejlepších přátel. S Milanem jsme se znali již od studií na fakultě tělesné výchovy a v podstatě jsme od té doby byli spolu v neustálém kontaktu. Nejintenzivněji jsme se samozřejmě stýkali těch sedm let, co zde Milan trénoval, ale i po jeho odchodu jsme alespoň několikrát ročně společně podnikli zájezd na kola a v zimě na lyže.

Jeho odchod cítím jako obrovskou nespravedlnost. Pán Bůh zasáhl určitě nefér, protože tak pohodového, férového, slušného a pracovitého člověka si vezme k sobě předčasně a po světě nechá běhat spoustu grázlů!

Já mám ještě stále před očima ten rok 1993, kdy jsme Milana lákali co Budějovic. Všechny jízdy za ním do Prahy jsem osobně absolvoval. Milan vždycky říkal, že nejvyšší soutěž nemůžeme hrát jen s dorostenci. Klub totiž tehdy neměl tak výborné finanční zázemí jako má dnes, a tak se tým skládal z odchovanců a mladších hráčů, kteří si ve svých týmech nezahráli.

Z těchto chlapců pak Milan za pár let udělal hráče extratřídy, kteří po třech letech hráli semifinále a v roce 2000 pak získali první titul pro Jihostroj. Z hráčů mohu jmenovat třeba Javůrka, Šotolu, Zelenku, Nováka, Habadu. Ti všichni prošli Milanovou školou. Ještě dnes si nedovedu představit jiného trenéra, který by něco takového dokázal.

Dokonce se neskromně nebojím říct, že úspěch dnešního Jihostroje celý leží na základech toho, co pan trenér Žák za těch sedm let vybudoval.

Vzpomínám si i na veselejší příhodu, kdy se Milan přijel poprvé do Českých Budějovic podívat na letní turnaj na Meteoru a chtěl vidět své hráče. Ti zrovna nehráli, a jelikož bylo teplo, tak seděli pod stromem. Milan se na ně šel podívat, a když zjistil, že dva nejmenovaní blokaři mezi zápasy kouří, šel úplně do kolen. Nakonec ale angažmá přijal a odvedl úžasnou práci.

Samozřejmě jsme zažili i těžké chvíle, ale uměli jsme si vždy všechno napřímo vyříkat z očí do očí, a tak mne strašně mrzí, že tento můj úžasný kamarád a skvělý člověk tu již není. Když jsme se spolu bavili o smrti, Milan vždy říkal, že to chce rychlé a aby nikoho neobtěžoval, což se mu nakonec vyplnilo, ale pro nás pozůstalé je to obrovská rána.“ Tolik vzpomínka Milana Čudy.

Milan Žák oslavil 3. prosince své 68. narozeniny. Smrt ho zastihla nečekaně na lyžařském zájezdu v italských dolomitech. Selhalo mu srdce...

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 23. 4. 2024

Úterý od 17:00 – Lvi Praha vs. Jihostroj

Aktuální zpráva 22. 4. 2024

Informace k výjezdu a vstupenkám do Prahy