volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 24. 2. 2016

Závěrečnou část Českého poháru hostí Liberec. Ve čtvrtfinále Jihostroj vyzve Benátky

Jen dva dny dělí českobudějovické volejbalisty od finálové části Českého poháru. Předsezonní plány vedení klubu mluvily jasně. Po zvýšení atraktivnosti této soutěže bylo jako hlavní cíl vytyčeno zvednutí poháru nad hlavu, tedy vítězství v samotném finále. K tomu ale ještě vede dlouhá cesta. Jihostroj je nyní mezi osmičkou nejlepších. V pátečním čtvrtfinále narazí v Liberci na Benátky nad Jizerou.

Český volejbalový svaz od loňského ročníku ještě rozšířil počet účastníků závěrečného turnaje Českého poháru, a tak se v hale Dukly Liberec střetne od pátku do neděle osm týmů, které budou bojovat o titul, jenž obhajuje VK Ostrava. Spolu s ní už ale nebude válčit Zdeněk Šmejkal, který klub k cenné trofeji dovedl jako kouč.

Jihočeši jsou poslední dvě kola před koncem základní části UNIQA volejbalové extraligy stále na prvním místě a drží nejvýhodnější pozici pro blížící se play-off. Ukázat svou sílu a dobře se před ním naladit však chtějí v Českém poháru. Koneckonců už minulý rok byly na Final Four této soutěže upřeny zraky široké volejbalové veřejnosti, s čímž se počítá i teď v Liberci.

Benátky nad Jizerou, stejně jako České Budějovice, zasáhnou do Českého poháru až v Liberci. Spokojeny však mohou být s výsledky v základní části extraligy. Zatím drží s třiceti body páté místo. Přesto však musí být obezřetné i v posledních dvou duelech, jelikož je čeká Brno a Karlovarsko. Nováček z Kladna ale ztrácí na devátém místě pět bodů, takže o play-off Benátečtí prakticky nemohou přijít. Jen je otázkou, ze které pozice do něj půjdou.

Dobrou práci odvádí v Benátkách během této sezony především smečař Milan Moník, který je s příjmem 68 % druhý ve statistikách celé soutěže. K tahounům patří rovněž i Jakub Veselý, jenž se před letošním ročníkem vrátil do české extraligy. „Je to soupeř, kterého nesmíme podcenit, dokazuje to v posledních zápasech. Hrají dobře, v pohodě, našli sestavu. Ale dokázali jsme vyhrát v Benátkách, dokázali jsme je porazit doma, takže chceme uspět,“ přidává pohled na soupeře kouč Jihostroje Jan Svoboda.

Pouze jeden set uhrály Benátky v aktuální sezoně proti Jihostroji. Bylo to hned v prvním kole UNIQA volejbalové extraligy. Doma vedly 1:0 na sety, pak ale přišel obrat Jihostroje a výhra 3:1. V předvánoční odvetě na jihu Čech dominovaly České Budějovice v prvních dvou sadách a položily si dobrý základ pro klidnou třísetovou výhru. Lídr tabulky je tak právem favoritem, tím spíš, když do Liberce odjíždí v kompletní sestavě. Tibitanzl již po výronu kotníku naplno trénuje, stejně tak i Fila.

České Budějovice rozehrají své čtvrtfinále s Benátkami nad Jizerou v pátek 26. února jako druhé v pořadí. Na hřiště nastoupí ve 13 hodin, tedy po skončení duelu mezi Brnem a Ostravou. Rozhodovat bude dvojice Kovář - Rychlík.

Program Českého poháru:

Čtvrtfinále - 26. února
10:00 Volejbal Brno - VK Ostrava
13:00 VK České Budějovice - VK Benátky nad Jizerou
16:00 VSC Fatra Zlín - VK ČEZ Karlovarsko
18:00 VK Dukla Liberec - VK Euro Sitex Příbram

Semifinále - 27. února
15:00 1. semifinále
18:00 2. semifinále

Finále - 28. února
20:00 Finále

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále