volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 22. 8. 2017

Šéftrenér Zach: Kvůli porodu jsem musel hodně věcí odložit

Začátek nové volejbalové sezony se blíží a šéftrenér VK České Budějovice Vojta Zach má s přípravou a plánováním tréninků mládeže plno práce. A do toho všeho se mu v pátek ráno narodila dcera Kristýna.

Původně měl rozhovor vzniknout v pátek ráno, ale nakonec jme se potkali až v pondělí, prozradíš proč?
Mě a manželce Evě se v pátek ráno narodila dcera Kristýna. A protože jsem byl u porodu, musel jsem tento rozhovor i spoustu dalších věcí odložit. 

Začíná příprava na novou sezonu, nastaly nějaké změny u mládeže?
Nejzásadnější změna proběhne v polovině října, kdy by se měla otevřít nová tělocvična na Základní škole O. Nedbala, kam se přesune veškerá mládež klubu. Spolu s  mládeží se tam přesune i rezerva A družstva, která hraje 1.ligu mužů  VK EGE České Budějovice. Tato změna nám zásadně umožní zlepšit tréninkový proces všech mládežnických týmů a zároveň i návaznost 1. ligy na dorostenecká družstva. 

Kdy bude nová hala slavnostně otevřena? 
Oficiální termín je polovina října, ale ředitel školy i magistrát doufají v dřívější termín.

Jak probíhá začleňování mladých nadějných hráčů (Šotola, Polák, Humler a jiní...) do mužských kategorií?
V tomto roce bude díky nové tělocvičně tento proces výrazně efektivnější než v letech minulých. Hráči 1. ligy budou v tréninkovém procesu každý den v týdnu a mladí hráči budou mít dva speciální tréninky. Jeden pro rozvoj fyzické připravenosti, který hlavně znamená zařazení pravidelné posilovny. Druhý trénink budou mít hráči v menším počtu a bude zaměřen na individuální nedostatky. Již v minulém roce tito mladí hráči navštěvovali Fitness 14, kde našli výborné prostředí pro rozvoj síly (Šotola, Polák, Humler a jiní). Chtěli bychom se domluvit s majiteli Fitness 14 i  pro nadcházející sezonu. 

Právě teď září Jihočeši Marek Šotola a Pepa Polák na světovém šampionátu U19 v Bahrajnu, jak bys jejich výkony ohodnotil?
Udělali za poslední rok velký výkonnostní skok, který vyvrcholil na jaře na mistrovství Evropy kadetů, kde vyhráli zlato. A nyní to vypadá, že se učí vyrovnávat se s jakousi výkonnostní prózou, kterou budou muset překonat, protože na MS v Bahrajnu je konkurence ještě o stupínek výš, než je na mistrovství Evropy. Už je nečeká raketové zlepšování, ale práce na detailech, které jsou klíčem do mužského světa volejbalu. Věřím, že touto fází projdou poměrně rychle. Pak si myslím, že jejich budoucnost může být velmi zajímavá.

Také musíme vzpomenout mladého smečaře Jirku Kraffera, který aktuálně bojuje na světové Univerziádě 2017.
Univerzitní tým vyhrál první zápas. Jirka pochází z Plzně, ale celý dorost byl v Jihostroji. V letošním roce přispěl k zisku titulu a tyto zkušenosti se mu budou hodit právě na univerziádě. Je to další z hráčů, který prošel mládežnickým Jihostrojem, což ukazuje na jeho kvalitu. Dalším odchovancem Jihostoje, který se právě teď účastní univerziády je Martin Tibitanzl. Tito dva hráči poukazují na to, že v 19 letech nejsou hotovými hráči. Další 2 roky tréninků a dozrávání je doslova zásadní pro všechny mladé hráče.

Můžeme říct, že právě Jihostroj je největší zásobárnou hráčů pro reprezentace?
Poslední dobou rozhodně! A pevně doufám, že tento trend Jihostroj udrží. 





Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále