volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 14. 11. 2017

V nové tělocvičně bude o zábavu postaráno, říká s úsměvem ředitel Miroslav Poláček

ROZHOVOR - Základní škola O. Nedbala, která je partnerskou školou VK Jihostroj Č. Budějovice, slavnostně otevřela novou sportovní halu.

V pondělí odpoledne se této mimořádné události účastnil i kompletní extraligový tým, který po přestřižení pásky potrénoval na novém povrchu společně s dětmi z volejbalových tříd ZŠ O. Nedbala. V tomto týdnu bude probíhat zkušební provoz a od 20. listopadu dojde ke změně časů tréninků a všechna žákovská a mládežnická družstva začnou trénovat v nové tělocvičně.

Tělocvična o vnitřních rozměrech 32,21x27,6m se světlou výškou 9,0m a výškou hřebene střechy 12,22m nabízí široké využití pro různé druhy sportů, například volejbal, minivolejbal, basketbal i tenis. Pro rozdělení hrací plochy byla na stropní konstrukci instalována předělovací síť. Jako hlediště budou sloužit dvě teleskopické tribuny se sezením na lavicích celkově pro 196 diváků.

Velkou radost z otevření nové haly měl také pan ředitel Mgr. Miroslav Poláček, jenž v pondělí pronesl úvodní řeč, přestřihl slavnostní pásku a provedl všechny zúčastněné novou tělocvičnou. Poté si našel chviličku, kdy s úsměvem odpověděl na pár otázek.

Na vašem úsměvu dnes vidím, že máte z otevření nové sportovní haly opravdu velkou radost.
Jsem šťastný jako malé dítě. Tato tělocvična byla mým velkým snem a nebylo to jednoduché. A nebyl to jen můj sen, ale sen mnoha učitelů z této školy. Opravdu bych vám přál zažít hodinu tělesné výchovy ve staré tělocvičně, když je tam 100 dětí a tři tělocvikáři. Ten prostor není akusticky řešený, je to jeden velký hluk a ta hodina nebyla jednoduchá. Plánovat si hodinu tělocviku, když nevíte, jestli budete mít celé hřiště nebo půlku, bylo opravdu složité. 

Jak dlouho trval celý proces, od snu až do dnešního slavnostního otevření?
Bylo to 7 let. Nejprve byl nápad, že se zvětší stará tělocvična pouze o menší sál, kde by mohla cvičit určitá skupina. Potom z malého sálku vznikla malá tělocvična, poté se to začalo hýbat, že se udělala studie, kterou už namaloval pan architekt. Začalo se s tím pracovat, mezitím se to zrušilo, pak se zase začalo, poté opět zrušilo. A pak až svitla naděje, že by to bylo reálné a začalo se všechno upřesňovat a vznikl tento návrh, který tady dnes stojí. Poté už to šlo velmi rychle, rok a měsíc a stála nová tělocvična.

Jste partnerskou školou volejbalistů Jihostroje, pásku dnes drželi vaši bývalí žáci Šotola a Polák, kteří nedávno vyhráli mistrovství Evropy kadetů. Jakou máte radost, když je vidíte hrát volejbal v televizi?
Obrovskou! Já jsem na tyto děti moc hrdý. Oni dosáhli obrovského úspěchu, byť na začátku školní docházky to byly obyčené děti. Ale nejen na volejbalisty jsem pyšný, také na naše gymnastky. Moderní gymnastika má vynikající výsledky a ví se o nich málo. Gymnastky jsou malé a tak jsou to takové Popelky v pozadí. Volejbalisti jsou "duch naší školy."

Co byste nové sportovní hale popřál, aby se zde pořádalo?
Ani bych jí toho moc nepřál, protože už to, co se tu nyní děje, tak je toho opravdu hodně. Tím, že jsme navázaní na volejbal, koná se tu hodně sportovních akcí, třeba Pohár primátora, což je českobudějovická soutěž základních škol. Jsme sportovní škola (většinou spolupořadatelé), proto většina turnajů se hraje u nás. To všechno poběží dál.  Pro žáky základních škol děláme projekt “Barevný minivolejbal do škol," kde nejmenší děti hrají minivolejbal za různé barvy a snaží se děti přilákat k tomuto sportu. Tato nová tělocvična bude mít o zábavu postaráno.


Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále