volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 22. 11. 2017

Devízou Liberce bude zkušenost, říká českobudějovické libero Martin Kryštof

ROZHOVOR - Příjem a obranu Jihostroje již třetím rokem spolehlivě diriguje Martin Kryštof. Rodák z Velkého Meziříčí brání pole mistrů z Českých Budějovic na postu libera a v reprezentačním týmu mu patří kolem 190 startů v národním dresu. Po nedávném mistrovství Evropy v Polsku se s reprezentační kariérou oficiálně rozloučil.

 Profesionální volejbalovou kariéru odstartoval Martin Kryštof v Příbrami, poté herně dozrával čtyři roky v Liberci. Z armádního klubu Dukly zamířil na zahraniční angažmá. Dlouhých sedm let se usadil v německém velkoklubu v Berlíně. Po narození syna se však rozhodl vrátit zpět do české extraligy a zamířil do Českých Budějovic, kde se cítí doma. 

V pondělí se však na libereckou palubovku vrátí. S Jihostrojem bude bojovat o první místo v extraligové tabulce. Tým Dukly, tvořený hráči reprezentace, se příchodem univerzála Jana Štokra stal horkým favoritem na titul. 0čekávaná bitva dvou favoritů o čelo extraligy vypukne v pondělí přímým televizním přenosem od 20 hod na ČT sport.

Martine, jak na čtyřleté volejbalové angažmá v Liberci vzpomínaš?
Na Liberec vzpomínám velice rád, protože sezony tam byly pro mě úspěšné. Bohužel, to jediné, co mi tam chybělo, byla ta třešnička na dortu - extraligový titul. Ten mi byl dopřán až tady v Českých Budějovicích. Na Liberec mám hezké vzpomínky a doufám, že po pondělním zápase budu také rád, že je porazíme.

Při angažmá v Liberci přišla také pozvánka do reprezentace, je to tak?
První pozvánka do národního týmu přišla už po posledním roce v Příbrami. Ale v Liberci jsem byl více na očích trenérům. Byl jsem víc vidět.

Až v pondělí dorazíte do Liberce, na koho se nejvíc těšíš? Zůstal tam někdo z hráčů až do dnešní doby?
Zůstal tam Jeslínek, ale ten už nehraje. Potom také blokař Jakub Veselý, s tím jsem tam hrál tři roky. Také vzpomínám na nahrávače Lukáše Ticháčka, ale ten hraje v Polsku.

Koučem Liberce je Michal Nekola, který je současně trenérem české volejbalové reprezentace. Jaký je to trenér?
Určitě úspěšný! Patří mezi trenéry rázné, i když mu to bude proti srsti. Umí si sjednat respekt a umí se s každým domluvit na určitých pravidlech, aby tým fungoval společně. Je to zároveň i demokrat.

Liberec má kádr plný reprezentantů (Janouch, Holubec, Galabov, Veselý, Štokr), které také vede kouč reprezentace. Může to být pro ně výhoda?
Myslím si, že v tomto mají před ostatnímy mančafty výhodu. Z Dukly bylo v reprezentaci nejvíce hráčů a byli spolu nejdéle. Liberec nedostatečnou souhrou v začátku sezony určitě netrpěl, protože byli z reprezentace krásně sehraní. Jejich devízou bude zkušenost, protože na každém postu jsou zdvojeni a příchodem Jana Štokra na post diagonálního hráče jim narostla křídla. Uvidíme… 

A naopak. Nemohla by být výhoda Budějovic, že ostatní týmy příchozí hráče zatím ještě moc neznají (Halaba, Todua, Ondrovič)?
Nevím, jestli je to výhoda. Určitě je lepší, když přijede neznámý hráč než ten, který je tam už pět let, u kterého znáte údery v dané situaci. V tomhle výhoda asi ano, ale uvidíme… 

V Liberci jsi hrál čtyři roky, takže v tamní hale jsi jako doma?
Já se doma cítím v Českých Budějovicích, ale velice rád se do Liberce vracím a moc se tam těším. Setů tipuji čtyři až pět. Doufám, že začneme naplno a budeme postupně přidávat.


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 18. 4. 2024

Kowal: Celou sezonu nás Lvi poráželi. Teď věříme, že můžeme vyhrát

Shrnutí zápasu 17. 4. 2024

Jihostroj fantasticky zvládl první finále v Praze a vede 1:0