volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 29. 1. 2013

Jan Svoboda hodnotí ligu mistrů a pohár CEV jako velice úspěšné tažení

Poprosili jsme trenére Jana Svobodu o zhodnocení letošního ročníku ligy mistrů a následného poháru CEV.

Zajímalo by mne, jestli hodnotíš letošní vystoupení jako úspěch či neúspěch?

„Rozhodně ho hodnotím velice úspěšně a pozitivně, vede mě k tomu to, že jsme dosáhli opět zlepšení oproti loňskému roku, vybojovali jsme dvě vítězství, k tomu jsme dokázali bodovat na hřišti soupeře. Takže konečných získaných 7 bodů ve skupině nám zajistilo celkové 15 místo v lize mistrů z 28 družstev“.

Jaká pozitiva a jaká negativa přinesla letošní liga mistrů pro Jihostroj?

„Ne letos ale každý rok má liga mistrů pozitivum v tom smyslu, že to je naše konfrontace s evropským špičkovým volejbalem. Že je klub ochoten hrát tuto nejvyšší klubovou soutěž přináší samozřejmě atraktivní zahraniční družstva a tím pádem zpestření pro diváky a možnost vidět nejlepší volejbal Evropy. Negativa vidím v tom, že je to samozřejmě zátěž pro hráče co se týče porce zápasů a cestování. Téměř pravidelně se to odráží ve výsledcích v domácí soutěži“.

Jak hodnotíš výkon svého týmu? Hrál na hranici možností či mohl pomýšlet i na lepší výkony?

„Všech šest zápasů základní skupiny v champions league odehrálo družstvo s maximálním nasazením a v mnoha případech na hranici svých možností, ale i tak bych viděl rezervy ve dvou zápasech, a to při zápase v Berlíně a v Budvě, kde si myslím že bychom ještě při lepším výkonu mohli získat nějaký bod navíc“.

Jak by jsi ohodnotil přínos Petra Pláteníka, který přišel na poslední chvíli před sezónou asi hlavně kvůli lize mistrů?

„Jeho přínos je především v tom, že to je hráč, který má odehráno nespočet zápasů s družstvy této úrovně. Jasně se ukázalo v champions league že to je přínos na přihrávce, protože servis na této úrovni je výrazně lepší než v domácí soutěži. Přínosem je také v ofenzivní činnosti, ale bohužel ho zranění vyřadilo ze třetiny zápasů v letošní sezóně ligy mistrů“.

V čem vidíš hlavní rozdíly mezi Jihostrojem a ostatními celky ligy mistrů a poháru CEV?

„Když pominu že všechna družstva jsou složená buď z reprezentantů své země a nebo hrají s mnoha cizinci, tak zásadní rozdíl je v rychlosti, stabilitě výkonu a především v tom, že hrají daleko těžší a lepší domácí soutěž než je česká extraliga“.

Jaké vzpomínky máš na navštívené destinace (Berlín, Novosibirsk, Budva, Ankara)?

„Co se týče návštěvy a podpory diváků, tak jednoznačně nejlepší byl Berlín. Co se týče kvality soupeře a náročnosti cestování tak tady vede Novosibirsk. A co se týče „přízně domácích lajnových rozhodčích“ tak vede Budva“.

Zažili jste nějakou vtipnou situaci při cestování či při zápasech ligy mistrů a poháru CEV?

„Já bych si vzpomněl na ne až tak vtipnou situaci, kdy při nočním přistání v Novosibirsku se první dvě přistání nepovedla a při třetím pokusu nám jeden z ruských cestujících začal vyprávět, že už s letadlem jednou spadl, takže se to po druhé nemůže stát“.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále