volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 24. 1. 2018

Je to cesta správným směrem, říká o minivolejbalovém projektu šéftrenér Zach

ROZHOVOR - Volejbalový klub Jihostroj České Budějovice v pondělí pořádal velký minivolejbalový turnaj.

Nová tělocvična na Základní škole Oskara Nedbala byla dějištěm projektu “Volejbal do škol,” kterého se účastnilo celkem 50 minivolejbalových týmů (družstva jsou pro třech), celkem tedy více jak 150 dětí. 

“Pro děti je dnešní den vynikající, protože jdou do školy, ale neučí se. Jdou si zasportovat a odpoledne je odvezeme zpátky, většinou stihnou i oběd a samozřejmě jsou tímto turnajem omluveni ze školy,” říká úvodem k této velké sportovní akci šéftrenér mládeže VK Jihostroj České Budějovice Vojtěch Zach, který má celý mládežnický projekt na starosti. 

Turnaj minivolejbal do škol je pouze chlapecká záležitost, nebo ho hrají i děvčata?
V Českých Budějovicích tomu říkáme chlapecký minivolejbal do škol, ale třeba v Táboře je to půl na půl. Tam jsou třeba holky a kluci v rovnováze.

Jak velký je počet základních škol, která tady soutěží?
Osm škol z Tábora, jedna z Husince, dvě školy z Českého Krumlova a osm z Českých Budějovic.

Je náročný je takový turnaj organizačně?
No, organizačně ani ne, ale náročné je to hlavně ohledně dopravy, protože některé týmy musíme dopravovat my sem, třeba z Husince nebo Českého Krumlova, protože je problém, aby učitelé vozili děti v autech, tam je problém legislativní.Pro některé ředitele základních škol je to nepřijatelné. A také je pro některé školy problém, že na tu dopravu nemají finance, takže to také zajišťuje náš klub. Dále je to náročné pro Tomáše Skolku, který to tady řídí, těch padesát týmů, ale myslím, že to zvládá výborně. 

Rozestavět po celé tělocvičně minivolejbalové kurty, to také není jednoduchá záležitost.
Už v neděli jsme museli postavit osm hřišť. My máme zařízení na pět minivolejbalových hřišť. Požádali jsme Jihočeský  volejbalový svaz o zapůjčení, který nám poskytl mobilní hřiště. 

Jsou nějaká specifika, čím se tento minivolejbalový turnaj liší od ostatních? Hrají všechny minivolejbalové skupiny - všechny barvy?
Ne, tady pozor! Není to o barvách, protože zde máme jen jednu kategorii. Jedny pravidla, která upravujeme požadavkům škol tak, aby to zvládly. My to do kategorií nedělíme, čímž si ubíráme ten problém, že musíme mít dvě hřiště pro modrou barvu a dvě pro žlutou. Je to zjednodušené, že máme jednu barvu - jedny pravidla. Což je smysl minivolejbalu, aby to sloužilo hře. Ne, abychom se řídili pravidlama a vpasovávali děti do pravidel, kdo je starší a kdo mladší.

Jaký je věkový limit?
Je to od první třídy do páté třídy, ale po domluvě tady mohou být i děti ze šestých tříd. Požadavek je, aby nikdo nepřevyšoval, a to je samozřejmě na kantorech. Mám zkušenost, že si nikdy nikdo nestěžoval.

A jaké jsou reakce od kantorů?
Zatím pozitivní, i když někde se problémy vyskytnou. Někteří učitelé jsou horlivější, někteří to neberou tak dramaticky, ale důležité je , že jsou spokojené děti. Zájem je, to je důležité. V kroužcích máme přes 400 dětí dohromady z Č. Budějovice, Český Krumlov, Tábor, Husinec. Děti si nestěžovaly nikdy. Je to cesta správným směrem, která je pro děti na prvním stupni. Děti ze druhého stupně už by měly jít do klubů.

.



Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze