volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 12. 2. 2018

České Budějovice, to je moje srdeční záležitost, říká trenér Petr Brom

ROZHOVOR - V sobotu se v rámci 19. kola UNIQA extraligy vrátil na jihočeskou palubovku trenér Petr Brom, jenž tým Jihostroje v minulosti trénoval a během svého pětiletého působení získal s českobudějovickým týmem pět medailí. Foto: Deník.cz/ Karel Pech

V sobotu však dorazil Petr Brom jako hlavní kouč extraligového Ústí nad Labem, které podlehlo domácímu Jihostroji 3:0 na sety.

Jihostroj porazil Ústí ve třech setech, jak hodnotíte zápas?
Budějovice, jak už dříve avizovaly, nás rozstřílely servisem. My jsme měli problémy s přihrávkou a to, co jsme si odútočili, tak Budějovice pochytaly v poli. Nebyla šance.

Jihostroji v domácím prostředí zápas na servisu vyšel…
Samozřejmě, my jsme chtěli hrát, ale Budějovice byly jednoznačně lepším týmem.

Vy jste tady v Budějovicích prožil pět úžasných sezon jako hlavní kouč a z každé máte medaili, jak jste se těšil na jihočeskou palubovku?
České Budějovice jsou moje srdeční záležitost. Já už jsem to říkal před mnoha lety, že kdykoliv se sem budu vracet, tak se budu vracet moc rád. Posbíral jsem tady ty největší úspěchy v mé trenérské kariéře a spoustu lidí tady znám a znám i některé hráče, kteří tady zůstali. Prožil jsem tu nejlepší volejbalová léta. 

Na které hráče vzpomínáte, jenž jste tady trénoval?
Radek Mach, Tomáš Fila, Petr Michálek. Ale i ostatní hráče znám z jiných týmu, jako třeba Martina Kryštofa z Liberce. Díky tomu, co jsem volejbalově prošel.

Působil jste jako trenér Jihostroje 5 let a máte 5 medailí, jestli se nepletu. Je to tak?
Byl jsem tu pět let a mám 4 zlaté a jednu bronzovou medaili.

Vrátil jste se do haly, kde většina vystavených pohárů je z doby vašeho působení…
Jak jsem řekl, byl jsem tady naprosto spokojeným člověkem a za tu možnost jsem vděčný, že jsem tady mohl trénovat.

Jako extraligový trenér máte nejvíce zkušeností, jaký je váš pohled na nárůst kvality české extraligy.
Opravdu si myslím, a řekl jsem to již před soutěží, že extraliga už v minulý rok a i letos šla nahoru. Jediná věc, která se od loňska liší je, že ty čtyři týmy jako Liberec, České Budějovice, Kladno a Karlovy Vary nakoupily kvalitní hráče a postavily velice silné týmy. Tyto čtyři týmy se o ten titul poperou. Potom následuje do 8. místa takový zlatý střed, do kterého počítám i náš tým.

Takže letošní sezonu vašeho Ústí hodnotíte lépe než loňskou?
Pánbůh zaplať. Protože loni to byl masakr na hlavu, jak tomu já říkám. Loni jsem k tomu týmu přišel, když už byl postavený a já s ním nemohl udělat nic. Ale jsem přesvědčený, že celková kvalita soutěže jde nahoru, což jsem řekl už před soutěží a za tím si stojím.

Souhlasíte, že na to má vliv i návrat českých hráčů ze zahraničí?
Určitě, ať už je to Honza Štokr v Liberci nebo i jiné přestupy, ale ty silné týmy šly nahoru. I když to tak v evropských pohárech nevypadá, tak kvalita naší extraligy se zvedla.

Co bude rozhodující pro ty čtyři favorizované týmy, které se budou rvát o titul?
Bude to záležitost toho posledního měsíce, tak jak to bylo vždycky tady. Bude to záležitost poctivosti a soudržnosti týmu. Tam už se nebude hrát na hvězdy. Tam už se bude hrát na mančaft. Jeden člověk play-off nerozhodne! I když můžu oponovat, že Bonini tady tenkrát rozhodnul finále, ale myslím si, že jeden člověk nerozhodne a bude to o týmovém duchu a fungování celého mančaftu, to je můj osobní nároz.



Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje