volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 14. 2. 2013

O víkendu se kadeti Jihostroje prali o medaile v prvním finálovém turnaji extraligy kadetů

Zájezd do Ostravy to je vždy zážitek nad zážitky a ne jinak tomu bylo i o tomto víkendu. Hrál se první turnaj extraligy kadetů ze tří hraných, ve kterých se rozhodne o vládci kadetské kategorie. Prvního turnaje se zúčastnili tito hráči: Nahrávači – Hornát, Novák P, Pitzmos, smečaři – Kraffer, Sompek, Moc, blokaři – Tibitanzl, Fleischman, Král, univerzál /smečař – Lopata, libero – Čtvrtník.

Zápas první

Soupeřem byl v prvním utkání nepříjemný Prosek Praha, který nás v prvních dvou základních kolech trápil svou nadšenou hrou. Základní sestava ve složení Hornát, Kraffer, Moc, Tibitanzl, Král, Lopata, libero – Čtvrtník se ovšem zhostila role favorita zodpovědně a přehrála soupeře 3:0 na sety. Tento první zápas je nutno pochválit nahrávače Hornáta, ale hlavně libero Adama Čtvrtníka a Jirku Kraffra, kteří zahráli velice slušně.

Zápas druhý

Utkání s ČZU Praha bylo o poznání zajímavější. Jihočeští kadeti tlačili soupeře slušným servisem od prvních míčů a přidávali k tomu výbornou hru v poli na příjmu a útoku. První dva sety získali Hammers a soupeř byl nucen svou největší hvězdu Galabova vystřídat. Ovšem zjednodušením hry na dva útočníky se ukázalo jako „dobrý tah“ a od té doby se na miskách vah začala projevovat reprezentační zkušenost pražských smečařů. Volejbal z jejich strany byl sice žákovského typu (normál na hlavní kůl občas do handy), ale svou účinnost to mělo. My jsme se naopak snažili produkovat aktivní rychlý volejbal, kterým se nám dařilo držet krok s dětinsky jednoduchou hrou Prahy. Bohužel dva fyzicky obdaření smečaři nakonec udělali méně chyb a Praha tak zvítězila 3:2 na sety. Musím kluky pochválit za bojovnost a spoustu krásných kombinačních akcí, nicméně technicky náročný volejbal, ordinovaný trenérskou dvojicí Pochop, Zach potřebuje čas na získání všech potřebné efektivity. Věřím, že tento zápas byl dalším krokem vpřed.

Zápas třetí

Naděje Jihostroje se postavili ke svému třetímu utkání s Ostravou bez potřebné aktivity a bohužel soupeř byl dost sofistikovaný na to, aby toho využil a získal první dva sety. V následných třech koncovkách se ale povedl Hammers zázrak a třikrát otočil nepříznivý stav v koncovce. Zvláště stav v pátém setu 14:12 pro soupeře byl kritický, nicméně tento den skvěle hrající Lopata se blýskl dalším z řady úspěšných bloků a set zakončil dlouho (na blok) čekající král. Zvýšená produktivita univerzála Lopaty a standardní dobrý výkon Jirky Kraffera byl potěšujícím faktorem, ovšem s rostoucí únavou odcházela Jihostroji přihrávka a hra v poli. Také nahrávač se tento den zlepšil a zpřesnil. Nutno konstatovat, že jsme měli opravdu velké štěstí a vítězství 3:2 nám v podstatě spadlo do klína samo.

Zápas čtvrtý

V tomto utkání se bohužel začala naplno projevovat únava a to hlavně na příjmu, kde jsme výrazně zaostali za soupeřem, který je v této soutěži dle mého názoru nejkompaktnější. V případě stabilní přihrávky jsme byli schopni držet se soupeřem krok. Bohužel nahrávač nedokázal opravit chybující přihravače a připravit situaci alespoň k útoku z vysoké nahrávky. Také servis byl výrazně slabší než v den předchozí. Je to s podivem, že jediný Ondřej Lopata se v průběhu těchto dvou dnů stále zlepšoval a nikdo ho bohužel nenapodobil. Moje zkušenost mi říká, že čím více hraju zápasů za sebou tím jsem si v činnostech jistější, ovšem v našem týmu to tak úplně neplatí. Škoda.

Zápas pátý

Souboj s Beskydami byl klíčový pro udržení možnosti hrát o medaile a i když se konal na volejbalové poměry hodně brzy ráno, tak se klukům podařilo přimět svá rozespalá těla k celkem slušnému výkonu. Za zády hráčů byl od rána velmi aktivní a hodně hecující trenér Zach, který důrazně hráče nabádal k pozornosti a hraní bez chyb. Což se povedlo, ale bohužel některé části zápasu se klukům nepodařilo vyvarovat dlouhých sérií chyb. Nakonec vše ale zvládli a připsali si tak 3 body do tabulky, které jsou pro boj o medaile velmi cenné.

PS: Hráči si osvojili název týmu Hammers, které respektuji a proto se v článku již toto pojmenování objevuje.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále