volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 8. 5. 2013

S Janem Svobodou o širokém kádru, Lize mistrů, fanoušcích…

Po skončené sezoně jsem si byl popovídat s trenérem Janem Svobodou.

Sezona byla těžká, vzhledem ke kádru jí lze hodnotit ne jako plně úspěšnou. Byla v něčem pozitivní?

Určitě je třeba zmínit ligu Ligu mistrů, kde jsme měli dvě vítězství, sedm bodů .  Konečné patnácté místo v ní je nesporně úspěchem. A také si myslím, že všechna tři domácí utkání byla ozdobou sezony. Jestliže je naším cíle i bavit diváky atraktivní hrou, tak zde se to podle mého povedlo. Viděli jsme tu Berlín, který se dostal do TOP  dvanáctky, také Novosibirsk, tedy vítěze tohoto ročníku. Zde vidím v letošní sezoně to pozitivní.

Liga mistrů  se bude hrát na Jihu Čech i příští rok, od CEV  dostal Jihostroj divokou kartu.

Pro mě je tato  zpráva doslova famózní. Souvisí to i s výsledky v minulých letech, ale i v tomto posledním ročníku.  I díky tomu  nám byla nabídnuta účast v Lize mistrů. Je důležité zachovat návaznost na minulé ročníky.  Co se jmen týče, rozhodně náš tým nebude tak silný jako letos. To ale říkám v uvozovkách, protože jména nejsou všechno. Ale může se stát, že dostaneme jednoho soupeře zhruba na naší úrovni a  pak můžeme  udělat nějaké překvapení.

V klubu Vám prošli hráči, které jste vedl v reprezentaci, dva z nich se tu i rozloučili s kariérou. Jak hodnotíte jejich působení?

Od obou určitě klub čekal víc. Pláteník byl zraněný v zápase s Budvou, chyběl většinu Ligy mistrů a po zranění se na play off bohužel nedokázal dostat do té formy, jakou by jsme od něj potřebovali. Kuba Novotný loni doslova vymlátil titul. Letos bohužel zranění limitovala i jeho a také jeho forma nebyla stejná, jako loni. V několika zápasech nám pomohl, ale už jsme se museli spoléhat na jiné hráče. Rozhodně ale věřím, že oba chtěli odvést maximum.

Letos byl kádr velmi nabitý, nebylo někdy komplikované mít tak silných dvanáct hráčů?

Bylo. Myšlenka byla dobrá, aby byly všechny posty na Uniqua extraligu a zároveň  i na Ligu mistrů, aby se ta porce zápasů rozložila mezi více hráčů. Nechtěli jsme, aby vše leželo na jednom univerzálovi, jednom nahrávači a dvou smečařích. Určitě nám to pomohlo v lize, kde se do hry dostalo všech dvanáct hráčů a během sezony nám to i hodně pomohlo. Měli jsme poměrně dost zranění (Pláteník, Novotný, Sobotka, Fila, Šulista …) a i hráči mimo základní šestku dokázali ligu uhrát. Ale mělo to i negativní stránku a to, že do play off u soupeře nastoupilo šest hráčů, které ho odehrálo do konce. U nás byl v tuto chvíli ten široký kádr spíše nevýhodou, kde nám chyběla právě ta šestka, která to vezme na sebe a uhraje.

Ve finále byl asi největší jistotou  Kriško, jak vidíte jeho, jako potencionálního univerzála, na kterém se bude stavět?

V první polovině sezony jsem k němu měl velké výhrady. V tu dobu střídal výborné výkony se slabými a hráč se cení podle stability. Proti tomu třeba u Rojase vím, že každý zápas zahraje svůj standart. Na druhou stranu si jsem vědom toho, že na postu diagonálního hráče hraje teprve třetí rok. Je to blokař, který byl zvyklý v zadní pozici střídat a tudíž má velké slabiny ve hře v poli. Když k tomu připočtu nestabilitu jeho podání, tak jsme celou první polovinu soutěže pracovali na stabilizaci Michalovo výkonů. O to víc z něj mám radost v druhé polovině sezony a musím jej pochválit, protože tady nám už v mnoha případech výrazně pomohl. Nakonec to bylo i v Lize mistrů a táhnul play off.  Pokud se podaří stabilizovat jeho výkony, myslím si, že může být hráč českého, ale i evropského formátu. O jeho fyzických předpokladech ani netřeba mluvit. Potřebuje ale i začít cítit hru, kdy ubrat, kdy přitlačit a to se musí Michal naučit sám.

Nemůžu si odpustit otázku, co říkáte na fanoušky?

Tak tady je to jasné. Jsem rád i za naší společnou spolupráci. Během ročníku jsem byl v kontaktu s Šumim (Honza Čipera) a když s námi někdo vyjel ven a tak jsem rád,  že ses k volejbalu vrátil a Šumi na fanklub není úplně sám. Jsem moc rád za ten impulz, že se začaly víc organizovat autobusy a od klubu byla snaha o pomoc. Sice to není moje práce, jako trenéra, ale já na lidi , fanoušky dám. Kvůli nim to hrajeme. Rád bych prohloubil těmi akcemi, o kterých se spolu bavíme vztahy mezi diváky a klubem, hráči.  Snad koncem května vyjde florbal s hráči, přál bych si, kdyby vyšlo pravidelné losování z diváků o večeři s hráči. Je skvělé, že se snažíte dát fandění řád a tvoříte oficiální fanklub, protože tam je počáteční spolupráce. Mezi diváky a fanklubem. V play off je vždy euforie, ale zdálo se mi, že se zdejšímu „kotli“  to podařilo strhnout do jiné dimenze.  Že chodí lidé na vyřazovací část, to je dané. Tady je výhoda, že Budějovice jsou volejbalové město a máme velkou halu. Dva a půl tisíce lidí nepřijde téměř nikde. Je tu skvělá atmosféra a o to víc jsem rád za Ligu mistrů, protože to je podle mého oživení takové té monotónosti domácí soutěže a zdejší diváci si ji zaslouží.

Poslední otázka, chtěl by jste něco vzkázat lidem ohledně příští sezony?

Vzkaz pro lidi…  Nejvíc to druhé místo bolí těch dvanáct kluků a mne a právě teď nastává období, kdy si to budeme uvědomovat ještě více. Ale prostě musíme přečkat do příští sezony. Kdyby šlo slíbit, že vyhrajeme, tak Ti to slíbím. Potom ale nevím proč Barcelona prohrála s Bayernem 7:1 . Můžu všem fanouškům slíbit, že uděláme vše pro to, aby se ten titul vrátil kam patří a to do Českých Budějovic.

Moc děkuju za rozhovor a držím pěsti ať to vyjde.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále