volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 12. 7. 2013

Ex Jihostroják Pátek míří ke Kocourům

Málokterý volejbalista, jenž nastoupil v dresu Jihostroje, si dokázal během svého působení získat na svoji stranu tolik fanoušků, jako se to povedlo JAKUBU NOVOTNÉMU, se kterým vám přinášíme rozhovor.

Pátek, jak mu přezdívají spoluhráči, bude k lítosti budějckých fandů v následujím ročníku extraligy nastupovat v dresu příbramských Kocourů. Zajímalo nás proč se rozhodl pokračovat v kariéře, jak vidí působení Příbrami v extralize a v neposlední řadě, co říká na nový kádr Jihostroje.

A protože je Pátek opravdový profesionál a sympaťák, jsou i jeho odpovědi právě takové. Popřejme tedy Jakubovi , aby mu sloužilo hlavně zdraví a aby mu volejbal ještě dlouho přinášel radost.

Odpouštíme mu i to, že kvůli jeho odchodu budeme muset přepracovat hlavní stránku našeho webu ☺

Podepsal jste smlouvu v Příbrami, na jak dlouho?

Smlouvu jsem podepsal na jednu sezonu. Podepisovat delší smlouvu by bylo v mém věku nekorektní vůči klubu. Smlouvu může klub ukončit, pokud se dlouhodobě zraním.

Co rozhodlo, že jste se nakonec rozhodl  pokračovat v kariéře?

Volejbal je moje láska (hned po mé ženě a mém synovi) a nemohu bez něj být. Vím, že už asi nebudu takový hráč jako před lety, ale dám do toho zase vše, jako vždy. A budu se snažit tím i bavit. Měl jsem nabídku ještě z Benátek, ale Příbram jsem si vybral i proto, že to mám z domova 20 minut. Budu moct být tedy často se svým synem.

Pomohlo v rozhodování uvažování Jirky Popelky, že také posílí Kocoury, nebo trénér, případně ambice týmu do nadcházející sezony?

O potenciálním příchodu Jirky Popelky nic nevím, dozvěděl jsem se to z médií.  Ale Jirku znám, dlouho jsem s ním hrál v reprezentaci. Byl to vynikající hráč, poslední roky jsem ho však neviděl. Vedení Příbrami do jejich transferů nemluvím, to bych si nedovolil. Mám v ně plnou důvěru.

Když jste se rozhodl pokračovat v kariéře, neměl jste zájem hrát nadále za Jihostroj?

Jihostroj je pro mě srdeční záležitost. Ale myslím si, že se naše cesty rozešly. Jihostroj je na české poměry velkoklub, gigant, kde vše funguje dokonale. Já už se nyní spíše chci bavit volejbalem v nějakém menším klubu. S jihostrojem jsem vyhrál jeden titul a několik zápasů v LM.
Navíc je čas, aby Michal Kriško hrál neustále a dokázal, jak je výborný hráč.

Jak vidíte šance Jihostroje po odchodu zkušených opor a naopak posily?

Šance Jihostroje vidím velmi dobře. Pan prezident Diviš se letos sám angažoval v nákupech a myslím, že to klubu prospělo. Standa Pochop bude ideální manažer.
Nákup Kulihy je podle mě velmi vydařená věc, Kuliha dokazuje své kvality tím, že je nyní v reprezentaci.

Hupka je super přihravač, tady vedení klubu opravdu trefilo do černého. Družstvo bude omlazené, ale i zezadu jištěné starými pardály jako Zapletal, nebo Sukuba. Vypjaté koncovky na sebe vezmou lídři jako je Kriško a Fila.

Přál bych si, aby více příležitostí dostal mladý Šulista, který má obrovsku chuť do volejbalu. Trenér Svoboda je charakterní člověk, určitě mu dá šanci ukázat, co umí.

Právě trenéra Svobodu bude na lavičce jistit zkušený Zdeněk Scheichel. Nová škola se mísí s tou starší a to je podle mě také dobře. Navíc pan Scheichel je u Jihostroje delší čas, může se stát duší toho týmu.

Celkově to vidím v lize minimálně na finále, ale nebál bych se myslet i výš. V Lize mistrů má Jihostroj jednoho silného spoupěře (Rzeszow) a dva hratelné soupeře (Paříž a Budva). Měli by tedy Jihostrojáci myslet na postup ze skupiny, nebo alespoň do CEVu jako letos.

Co si slibujete od angažmá v Příbrami?

Chtěl bych Příbrami pomoct, jak jen budu moct.  Příbram je menší klub, naše cíle nebudou tak vysoké jako u superklubů Liberce, nebo Jihostroje.

Liga bude vyrovnaná, Ostrava bude silná a Zdeněk Šmejkal je podle mě momentálně nejlepší trenér v republice. ČZÚ má jednoho z nejlepších univerzálů v lize i Zlín a Brno budou velmi konkurenceschopní.

Naším cílem by mělo být předvádění poctivého volejbalu, aby početní fanoušci Kocourů byli spokojeni. Měli bychom pod vedením zkušeného kouče Broma tvrdě pracovat, ale zároveň se volejbalem bavit. Měl bych také vyzkoušet i novou funkci asistenta trenéra.

Od velmistra, jakým pro mne je Petr Brom, můžu hodně získat. Hrál jsem pod vynikajcími českými trenéry jako je Pommer, Haník, nebo Brom a musím potvrdit, že někteří trenéři ze zahraničí těmto našim stratégům nešahají  ani po kotníky. Je velká škoda pro českou trenéřinu, že například Zdeněk Haník musel převzít kormidlo celého svazu a přejít do politiky.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 17. 4. 2024

Jihostroj fantasticky zvládl první finále v Praze a vede 1:0

Rozhovor 17. 4. 2024

Zápas? V očích mám vždy oheň a z uší mi jde kouř, říká Okolić