volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 18. 2. 2014

A zase ta Příbram! Jihostroj nepostoupil do finále Českého poháru!

V minulé sezoně byla Příbram prvním týmem, který Jihostroj porazil. Již tehdy se psalo "A zase ta Příbram!" Letos se Středočeši postarali o ještě větší senzaci, když favorizovaný Jihostroj porazili na jeho palubovce v semifinále Final Four a domácí tak nepostoupili do úterního boje o Český pohár.

Úvod utkání nabídl velmi vyrovnaný volejbal na obou stranách. Prvním týmem, který se bodově utrhl, byla Příbram, ale vinou neuhraných míčů na útoku se České Budějovice již za stavu 15:15 na Středočechy dotáhly. Hosté poté začali hůře přihrávat, Jihostroj se dostal ke snadným bodovým blokům a získal náskok dvou bodů. Díky kvalitnímu servisu a následně horší přihrávce Příbrami se Budějovickým podařilo získat první set v poměru 25:22.

V druhé sadě byl stav vyrovnaný ještě déle. Na obou stranách padlo několik es z podání, ale k většímu náskoku to nevedlo. Chleba se začal lámat až za stavu 19:19. Jihostroj přitvrdil na servisu a vytvořil si náskok třech bodů - 22:19. Domácí se však lehkého vítězství zalekli a vytvořili některé školácké chyby. Příbram tohoto zaváhání bezezbytku využila a vyhrála 23:25.

Další set začali šťastněji Jihočeši a poprvé v utkání se ujali vedení hned z kraje setu - 11:7. Příbramským se pomalu a nenápadně podařilo stáhnout na rozdíl jednoho bodu, a tak si za stavu 20:19 musel domácí trenér Svoboda vzít oddechový čas. Příbram opět několika ubráněnými míči, díky Jakubovi Novotnému i nekompromisně uhranými míči v koncovce zabrala a nedůrazný útok Jihostroje přišel domácí draho, jelikož prohráli znovu 23:25.

Ve čtvrté sadě byl Jan Svoboda nucen vzít si oddechový čas již za stavu 7:11. Příbram lépe podávala, útočila a přihrávala. Navíc domácím na čas odešel servis, a tak to hosté ani neměli příliš těžké. Když se Jihočechům podařilo dotáhnout se na rozdíl dvou bodů, udělal univerzál Kriško fatální chybu a do třímetrového autu vyhodil nahraný míč na jednoblok.

Příbram jako by byla polita živou vodou a zásluhou aktivní hry v poli, skvělé přihrávky a kvalitního útoku získala zaslouženě čtvrtý set a tím i postup do finále Českého poháru. Středočeši tak opět potvrdili, že na Jihostroj dlouhodobě umí a že v těchto zápasech jde opravdu o derby, které může dopadnout jakkoliv.

„Zlom nastal ve druhém setu, když jsme asi o tři míče vedli a nedůsledným dohráním našich smečařů jsme tu sadu nakonec prohráli. Psychika nás všech se zřejmě trochu zlomila a Příbram začala výrazně tlačit. I když jsme ještě vyhrát mohli, tak jsme bohužel nebojovali tak, jak jsme bojovat měli a jak bojoval soupeř,“ řekl k utkání nahrávač Jihostroje Petr Zapletal.

„My jsme dnes potřebovali i štěstí. Budějovice nejsou tým, který se poráží každý den, což všichni víme. To, že jsme je dnes porazili, je naprosto skvělé. Rozhodlo, že se nám dařil servis asi tak na padesát procent, což je na nás dost. Výborně zahrál Jakub Novotný. Navíc jsme hrozně chtěli a mluvili o tomto duelu na každém tréninku. A i když jsme věděli, že to asi nevyjde, tak jsme si řekli, že postoupit chceme - a vyšlo to,“ uvedl Miroslav Bezděka, blokař Příbrami.

VK Jihostroj České Budějovice - VK Euro Sitex Příbram 1:3 (22, -23, -23, -19)

VK Jihostroj České Budějovice: Mach, Sobotka, Kuliha, Michálek, Kriško, Habr, libero Hupka. Střídali Zapletal, Fila a Sukuba. Trenér Jan Svoboda.

VK Euro Sitex Příbram: Novotný, Kust, Málek, Moník, Bezděka, Max, libero Juračka. Střídali Anděl, Smith a Kuplík. Trenér Petr Brom.


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!