volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 16. 4. 2015

Finále je tady. #Obhajoba2015 proti Liberci začíná!

Po strastiplné sezóně, během které na Jihostroj čekalo několik nástrah v podobě zranění a kolísavých výkonů, se nakonec přání stalo skutečností. Volejbalisté Českých Budějovic před sebou mají finálovou sérii play-off UNIQA extraligy a mohou tak obhajovat loňský titul. Třešničkou na dortu je to, že soupeřem bude opět VK Dukla Liberec.

Mezi oběma extraligovými ročníky je zajímavá a pro Jihočechy moc příjemná paralela. Základní část zakončil loni Jihostroj druhý za Libercem a ve dvou vzájemných zápasech, stejně jako v aktuální sezóně, neuspěl. Pak se ale svěřenci Jana Svobody rozjeli ke strhující jízdě, na jejímž konci byl po finále s Duklou, ve kterém zdaleka nebyli favorité, mistrovský titul.

A podobný scénář by se mohl opakovat. Českobudějovičtí volejbalisté se totiž v probíhajícím ročníku dvakrát statečně s Libercem rvali, ale ani jednou nedokázali odejít ze hřiště vítězně. Teď mají šanci na další finálový reparát. „Byl bych samozřejmě rád, kdyby to tak bylo. Ale hodně se toho změnilo, přestože je to loňskému scénáři podobné. Naše větev play-off však byla těžší a myslím, že jsme na finále dobře připraveni,“ říká trenér Jan Svoboda.

Jihostroj je ve skvělé formě. Po čtvrtfinálovém rozjezdu s Příbramí, což by se v určitých momentech dalo nazvat i trápením, přišla naprostá demolice nováčka z Karlovarska. Po tom, co spolu oba soupeři odehráli v sezóně několik vyrovnaných duelů, nikdo netušil, že by semifinále mohlo skončit v nejkratším možném termínu.
„Musím říct, že jsem nečekal, že to odehrajeme se ztrátou dvou setů. Na druhou stranu už po těch dvou domácích zápasech asi bylo patrné, že hrajeme dobře a úplně jinak než čtvrtfinále. Nechci říct, že to Karlovarsko vzdalo nebo hrálo špatně, ale byli jsme lepší a proto jsme vyhráli,“ myslí si kouč.

Pokud jsou České Budějovice ve skvělé formě, tak Dukla podává přímo famózní výkony. První a jedinou prohru si v extralize připsala 5. března v dohrávce 13. kola proti Odoleně Vodě. Od té doby je zase bezchybná. Ve čtvrtfinále vyprovodil Liberec svého jediného ligového přemožitele, Zlín to odnesl v semifinále. Ani jeden z protivníků nevybojoval zápas ve svůj prospěch. „Zase to bude jiný soupeř, určitě bude ještě kvalitnější než Karlovarsko. Je to trochu jinak složený tým. Je jednoznačné, že oproti loňskému Liberci je to ofenzivnější výběr, který má i lepší přihrávku,“ dodává Svoboda.

Finálová bitva startuje v pátek 17. dubna od 18 hodin. Řídit ji bude dvojice Hudík - Krtička. Druhý duel je na programu ve stejný čas o den později. Rozhodovat bude duo Činátl - Renčín. Série se poté v úterý přesune na jih Čech.

Všechny příspěvky k finále jsou označeny hashtagem #Obhajoba2015. S tím lze pracovat na všech sociálních sítích a označovat nejrůznější fotky a videa.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma

Aktuální zpráva 22. 4. 2024

Informace k výjezdu a vstupenkám do Prahy