volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 14. 5. 2015

Starší žáci VK České Budějovice přivezli z Mistrovství republiky žáků bronz

O uplynulém víkendu se v Hradci Králové uskutečnilo Mistrovství republiky starších žáků. Tento turnaj je vrcholem žákovské kategorie, ve kterém jde o mistra republiky kategorie starších žáků. Tým VK České Budějovice vedený celoročně trenérem Vojtěchem Zachem přivezl skvělou bronzovou medaili.

Páteční dopoledne, sraz u sportovky, odjezd k Oskarce a pak již hurá do Hradce Králové. Ucpaná Praha, pozdní příchod na zahajovací schůzi trenérů a pak již první utkání s Novým Jičínem. Takto vše začalo v pátek 8. Května 2015 pro hráče VK České Budějovice, kteří jeli reprezentovat město a klub na vrcholný žákovský turnaj do Hradce Králové.

První utkání s Novým Jičínem, bylo oproti očekávání relativně snadné a pod naší kontrolou, což bylo pro trenéry překvapením (hlavní trenér Vojtěch Zach, asistent Tomáš Skolka). Naši hráči se vypořádali s podáním soupeře a tak to bylo pro naše nahrávače relativně jednoduché.  

Druhý zápas s ČZU Praha byl klíčovým zápasem skupiny. Nastoupili jsme do něj výborně a díky skvělému taktickému podání jsme první set vyhráli. Ovšem ve druhé sadě se Praha poučila a oplatila nám stejnou mincí, kdy velmi dobrým taktickým servisem nám znemožnila dostat se alespoň do koncovky. Zkrácená sada se bohužel pro nás vyvíjela stejně jako set druhý, což znamenalo prohru 2:1 s favoritem celého mistrovství.

Sobotní den začal v 8:30 utkáním se Svitavami, které byly více než houževnatý soupeř, ale naši hráči se dobře vyspali a podali zodpovědný výkon, který vedl k zisku utkání.

Další sobotní utkání jsme odehráli s družstvem Ostravy. Toto utkání mělo svou kvalitu, protože tým moravanů byl velmi houževnatý. Opět jsme se prosadili hlavně výborným taktickým podáním, které nám pomáhalo kromě druhého setu po celé utkání. Nakonec výsledek 2:1 pro České Budějovice byl naprosto zasloužený a spravedlivý.

Klíčové utkání celého turnaje jsme sehráli s celkem Brna, které bylo horkým favoritem mistrovství republiky. Toto utkání bylo oboustranně velmi kvalitní a ukazovalo takový již dorostenecký volejbal. My jsme kupodivu vydrželi přihrávat po celé utkání což nás neustále drželo ve vedení o pár bodů. Nakonec jsme soupeře udolali a zvítězili 2:0 což nás posunulo do bojů o medaile. Skvělý zápas zahrál Matyáš Janda (smečař) hlavně na příjmu a Matěj Emmer, který zvládl velmi těžký zápas na výbornou. Všichni ostatní podali v tomto utkání skvělý výkon, ale tito dva předvedli nadstandardní výkon.

Nedělní ráno jsme se utkali s celkem České Lípy o postup do finále. V tomto utkání bohužel zvítězila volejbalovost a naše somatické předpoklady nám byli slušně řečeno k ničemu. Neodpřihrávali jsme tento zápas ani z poloviny tak dobře jako minulá utkání a tak Česká Lípa zaslouženě postoupila do finále. Doufám, že toto utkání bylo dostačujícím varováním a inspirací pro naše budoucí naděje. Volejbal není jen o tom být velký a umět zasmečovat je to hra a ta se musí především hrát, ne jenom na útoku ale také v poli, na příjmu a v mezihře!!!

O třetí místo jsme nastoupili opět proti celku Brna a v dramatickém a opět pohledném utkání jsme zvítězili 2:0. Zaslouženě jsme převzali při závěrečném ceremoniálu bronzové medaile.

Turnaj potvrdil výjimečnost ročníku 1999 a jeho skvělé somatické předpoklady, ale také nám potvrdil naší dlouhodobou slabinu, kterou je hraní v poli, příjem, mluvení a trošku taktika. Technicky jsme na slušné úrovni, ale v hraní jsme stále pozadu. Bohužel to je to nejtěžší na naučení, protože to vyžaduje mentální účast hráčů jak na trénincích tak v utkáních, což je pro dnešní mládež tím nejtěžším. Věřím, že tato parta ještě neřekla své poslední slovo a že Českobudějovičtí diváci ji uvidí v dalších letech při extralize kadetů a juniorů. 

Odkaz na článek na webu ČVS


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále