volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 23. 1. 2016

K lepším výkonům pomáhá volejbalistům i sportovní program oboru Health Tuning®

Letošní dominanci VK České Budějovice v české nejvyšší soutěži nelze přehlédnout. Na svém kontě mají svěřenci Jana Svobody pouze jednu porážku v tie-breaku a jasně vládnou UNIQA volejbalové extralize. Oproti minulé sezoně pomáhá českobudějovickým hráčům i program oboru Health Tuning®. Ten pomáhá vyladit nastavení těla a mysli klíčových hráčů týmu.

Sportovní program oboru Health Tuning®, se kterým pracuje exkluzivně společnost BCF s. r. o. z Českých Budějovice, je zaměřen na zlepšení psychické a fyzické výkonnosti vrcholových sportovců a jejich týmů. Do projektu se v sezoně 2015/16 zapojil i největší tuzemský volejbalový klub. Pečuje o něj spoluzakladatel oboru Health Tuning®Ondřej Chromý. „Koncept jako takový funguje na dvou bázích. Bylo vybráno šest klíčových hráčů týmu, se kterými proběhl skupinový workshop, na kterém měli vypracovat zadání od trenéra a vedení klubu. Na základě toho si hráči vydefinovali, s čím potřebují pomoci, aby stanoveného výsledku dosáhli. Díky tomu vzniklo zadání pro mě, který s hráči pracuje na dosahování určených cílů a zvyšování výkonnosti. Ať už celého týmu, tak jednotlivých hráčů,“ říká zároveň garant odborné metodiky oboru.

Ondřej Chromý je s týmem velmi často. Chodí na tréninky, zápasy a s načerpanými poznatky pracuje na zvedání výkonnosti jednotlivců i celku. „Ladíme hráčům jejich sportovní přístup, zlepšujeme jim psychickou odolnost, souhru s ostatními spoluhráči, soukromý život ve vztahu k tréninkům a od ledna s námi začne pracovat i náš výživový specialista Pavel Suchánek, který hráče naměří na přístroji In-Body S-10 a na základě výsledků jim upraví životosprávu,“ říká Chromý. Výsledky měření poté prokonzultuje s fyzioterapeutem a společně mění hráčům tréninkové, pohybové a životní návyky tak, aby se mohli naplno věnovat tréninkům a byli stoprocentně připraveni na utkání.

Výsledek je po pár měsících zřejmý. Spousta volejbalistů má lepší návyky ve hře, podařilo se jim odstranit hodně zlozvyků ze životosprávy a tréninku, vše rovněž pomohlo i týmové komunikaci a souhře. „Jsme rádi, že s lidmi z Health Tuning®spolupracujeme. Sportovní výkon se skládá z několika složek, ať je to fyzická, technická nebo taktická příprava. Do tohoto souboru patří i psychická odolnost a psychologická příprava. Jestliže nám s ní může někdo pomoci a zvýší nám výkon třeba o pět procent, tak je to prospěšné,“ přidává manažer VK České Budějovice Stanislav Pochop.

Přesto došlo v aktuálně probíhajícím ročníku na pár momentů, kdy musel Ondřej Chromý řešit i momentální horší výkonnost. Jistě si například všichni dobře pamatují duel 13. kola na hřišti Dukly Liberec. Jihostroj v souboji dvou nejlepších týmů soutěže vedl už 2:0 na sety, přesto neodešel jako vítěz. „Chtěl jsem od Ondry Chromého po utkání slyšet některé věci jako od nezávislého člověka zvenku. Mluvili jsme o tom, co se stalo. Ale nebylo to jenom po tomto zápase, takhle jsme se bavili už v průběhu sezony,“ přidává trenér VK České Budějovice Jan Svoboda.

Že na hráčích nepříjemná porážka s mistrem nezanechala stopy, bylo vidět hned v dalším kole, kdy Jihočeši zvítězili nad Kladnem ve třech setech. Health Tuning®si pochvaluji. Myslím, že je to posun dopředu. Jsem rád, že jsme do toho šli, je to další část do skládačky našeho výkonu,“ dodává Svoboda.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje