volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 18. 2. 2016

Před Volejbalovým plesem čeká na Jihostroj pátá Odolena Voda

Do konce základní části UNIQA volejbalové extraligy zbývají už jen tři zápasy a na českobudějovické hráče nečekají zrovna lehcí soupeři. Výsledky těchto duelů rozhodnou o tom, z jaké pozice půjdou České Budějovice do play-off. Jako první se současnému lídru tabulky postaví Odolena Voda, pátý celek průběžného pořadí.

Aero už má prakticky nulovou šanci posunout se do nejlepší čtveřice týmů. Na Brno ztrácí devět bodů, což je také maximální možný zisk z posledních kol. Je tedy jasné, že v případě postupu do čtvrtfinále play-off nezačne sérii na domácím hřišti. Právě čtvrtí Jihomoravané by tak mohli být soupeřem Odoleny Vody pro vyřazovací část. Zatím má však klub sídlící nedaleko hlavního města pouhé dva body náskok před šestými Benátkami nad Jizerou. Úplnou jistotu play-off ale ještě Aero nemá. Deváté Kladno ztrácí šest bodů.

Svěřenci Jiřího Vojíka nastoupili v minulém duelu na domácím hřišti proti Zlínu. A rozdíl ve výkonech z aktuální sezony byl zřejmý. Přestože třetí set Odolena Voda přenechala hostům, v klíčových pasážích hry ukázala na palubovce větší jistotu a s přehledem získala tři body. „Utkání jsme zvládli lépe než Zlín. Hosty jsme v důležitých momentech přehrávali v útoku i na síti. Jsem rád, že důležité 3 body zůstali na Odolce,“ hodnotil kouč domácích.

Odolena Voda, Karlovarsko a Ostrava. To je výčet protivníků Jihostroje pro zbytek základní části. České Budějovice zatím drží první místo, ale jen těsně o jeden bod před mistrovským Libercem. Ten ale už osm střetnutí nepoznal hořkost porážky, a tak musí Jihočeši podávat stoprocentní výkony, aby své umístění před dotírajícím rivalem uhájili. K tomu by jim měl dopomoci také navrátilec do sestavy Daniel de Souza Maciel, který se už při posledním pětisetovém souboji s Brnem objevil na pozici univerzála.

Právě on se v tomto zápase nejvíce prosazoval. Znovu se tak ukázalo, že je pro Jihostroj klíčovým hráčem. Jednadvaceti body výrazně přispěl k pětisetové výhře. A i přesto, že České Budějovice znovu ztratily vedení 2:0. „Věděli jsme, že to nebude jednoduché utkání. Brno to letos potvrzuje. Je to letos úplně jiný mančaft, teď navíc ještě s posilou. Snadný zápas jsme nečekali, o to je vítězství cennější. Po dvou vyhraných setech jsme nepřestali chybovat, to bohužel pokračovalo, ale Brno začalo útočit. To byl ten zásadní rozdíl. Proto vyhrálo další dva sety,“ komentoval klání trenér Jan Svoboda.

Sobotní duel začíná ve Sportovní hale netradičně již v 17 hodin. Po jeho skončení si totiž na sebe hráči Jihostroje navlečou obleky a vyrazí do Besedy na tradiční Volejbalový ples, který začíná v 19:45. Druhý souboj s Odolenou Vodou řídí rozhodcovská dvojice Hudík - Kovář. První vzájemné měření sil v tomto ročníku skončilo výhrou Jihočechů po čtyřech sadách. Střetnutí 20. kola UNIQA volejbalové extraligy bude také přímým přenosem přenášet portál TVCOM.cz

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 17. 4. 2024

Jihostroj fantasticky zvládl první finále v Praze a vede 1:0

Rozhovor 17. 4. 2024

Zápas? V očích mám vždy oheň a z uší mi jde kouř, říká Okolić