volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 5. 4. 2016

Začíná odveta za Český pohár. Jihostroj chce přes Brno do finále extraligy

Po delší odmlce pokračuje dalšími zápasy play-off UNIQA volejbalové extraligy. Mezi čtyři nejlepší týmy postoupili favorité, a tak se v semifinále potkají očekávané dvojice. Pod Ještědem se ve středu poprvé utkají VK Dukla Liberec a VK ČEZ Karlovarsko, ve Sportovní hale přivítá vítěz základní části - VK České Budějovice - čtvrtý Volejbal Brno. Oba celky zatím ve vyřazovací fázi neprohrály.

Volejbalisté z jihomoravské metropole se ve čtvrtfinále play-off vůbec netrápili. Ve čtyřech střetnutích si poradili s Benátkami nad Jizerou a snadno postoupili do bojů o medaile. Benátečtí uhráli pouhé dva sety, a to hned v prvním duelu. Ve zbylých soubojích zvítězilo Brno vždy nejkratším možným způsobem. I to je důkazem, že trenér Ondřej Marek má k dispozici silný a komplexní tým.

Není sporu o tom, že Jihomoravané mají zkušený kádr. Kapitán Michal Hrazdira patří k nejvíce bodujícím hráčům extraligy, přitom mu zdatně sekunduje další univerzál Nicholas Goodell. Opomenout nejde ani světovým volejbalem ostříleného nahrávače Zdeňka Haníka nebo ruského smečaře Vladimira Suchareva. „Udělali jsme velký kus práce. Můžeme se odrazit od našich dvou posledních vzájemných utkání. Kromě pohárového vítězství jsme odehráli vyrovnanou partii i v extralize, prohráli jsme zápas až v tie-breaku 2:3,“ věří svému týmu před semifinále lodivod Brna Ondřej Marek.

Také Jihostroj si zajistil bleskový postup do semifinále play-off UNIQA volejbalové extraligy. Zlínu, který skončil osmý po základní části, nepovolil ve čtyřech utkáních ani jeden set a velice snadno zamířil mezi čtyři nejlepší. Výsledkem byly rovněž více jak dva týdny pro regeneraci a přípravu na dalšího soupeře. „Měli jsme na ni poměrně dlouhý čas. První část byla kondiční, teď už se chystáme herně na první semifinále,“ zmiňuje trenér Jan Svoboda.

Jeho tým je kompletní a zcela fyzicky připraven. Jediným hráčem, který se v těchto dnech vrátil do společné přípravy, byl Kristián Červinka. Ten absolvoval v Turecku neúspěšnou kvalifikaci juniorů na mistrovství Evropy. Teď už se tedy celý kádr naplno věnuje herním situacím a rozboru soupeře. „Jejich hra bude založená na servisu, pět hráčů ze šesti zvládá dobře útočný skákaný servis. Na tom to mají založené. Předností je i Zdeněk Haník se svými zkušenostmi a tím, jak družstvo vede. A třetí silnou zbraní je jejich ofenziva a možnost střídání hráčů, momentálně Hrazdira se Sucharevem na smeči a Goodell nebo Andrianov jako diagonální hráči,“ zmiňuje kouč Jihostroje.

Jak upozornil trenér Marek, českobudějovičtí hráči na poslední měření sil s Brnem nevzpomínají v dobrém. V semifinále Českého poháru neuhráli Jihočeši ani set a znovu tak nedosáhli na vytouženou trofej pro vítěze. Naopak v extralize Jihostroj neprohrál, přestože na soupeřově půdě musel bojovat o výhru až v tie-breaku. Na domácím taraflexu to však pro České Budějovice dopadlo nejlépe, jak mohlo - 3:0. Bude tak zajímavé sledovat, který z týmů si do play-off přinesl lepší formu.

Úvodní semifinále startuje ve Sportovní hale ve středu 6. dubna od 18 hodin. Řídit jej bude rozhodcovská dvojice Renčín - Krtička. Přímý přenos bude přenášet portál TVCOM.cz.. Druhý duel začíná přesně o čtyřiadvacet hodin později. Ten povede dvojice Hudík - Činátl. Také ten přinese živě portál TVCOM.cz

Navíc bude divákům, kteří při prvním semifinále zamíří do Sportovní haly, u vstupu nabídnut k vyplnění i krátký dotazník. Za jeho vyplnění obdrží od VK České Budějovice drobné občerstvení.

Rozpis semifinále play-off UNIQA volejbalové extraligy:

6. dubna. (18:00): VK České Budějovice - Volejbal Brno (1. zápas)
7. dubna. (18:00): VK České Budějovice - Volejbal Brno (2. zápas)
11. dubna. (20:15): Volejbal Brno - VK České Budějovice (3. zápas)
12. dubna. (18:00): Volejbal Brno - VK České Budějovice (4. zápas)
15. dubna. (18:00): VK České Budějovice - Volejbal Brno (případný 5. zápas)
18. dubna. (18:00): Volejbal Brno - VK České Budějovice (případný 6. zápas)
21. dubna. (18:00): VK České Budějovice - Volejbal Brno (případný 7. zápas)

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje