volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 21. 4. 2016

Motivace Jihostroji nechybí. Chce uspět v boji o bronz proti Karlovarsku

Přestože cíl volejbalistů Českých Budějovic zůstane i v letošní sezoně nesplněn, jejich putování nadstavbovou částí ještě nekončí. V souboji poražených semifinálových celků, tedy mezi Jihostrojem a VK ČEZ Karlovarsko, se rozhodne, kdo bude v ročníku 2015/16 UNIQA volejbalové extraligy brát bronzové medaile.

Tým ze západu Čech dostal v semifinálové bitvě s Libercem hodně rychle za vyučenou. Dukla se se svým soupeřem prakticky netrápila a ve čtyřech duelech ztratila pouze dva sety, když třetí zápas dospěl až do tie-breaku. V tom přišlo Karlovarsko o svého elitního smečaře Donovana Džavoronoka, který nezvládl emoce a byl v utkání vyloučen.

Byl to vyrovnaný zápas. Dařilo se nám soupeře držet servisem a dobře bránit. Zápas se ale zlomil ve čtvrtém setu po našem vyloučení,“ potvrdil kapitán Karlovarska Tomáš Široký. To ovlivnilo další průběh série, protože od té doby Západočeši nedokázali uhrát ani jeden set. Za Libercem zaostávali v důležitých momentech jednotlivých koncovek. Především pak na servisu, který je největší doménou Džavoronoka.

Právě mladý smečař bude jedním z těch, o které se bude celek pod vedením kouče Petra Broma opírat. Útočná síla Karlovarska je patrně nejsilnější zbraní soupeře Jihostroje. Kromě Džavoronoka bude totiž „pálit ostrými“ i Michal Kriško, další z členů širšího reprezentačního kádru. Bodově se rovněž nenechá zahanbit také jiný exbudějovický hráč - Michal Sukuba. Ač blokař, nemalou měrou přispívá k úspěšně zakončeným výměnám jak v obraně, tak v útoku.

Jihočechům se do kádru sice vrátil po příušnicích Martin Kryštof, nově však k Vladimíru Sobotkovi, který laboruje s natrženým lýtkovým svalem, přibyl kapitán Filip Habr s výronem kotníku. Oba už do sezony nezasáhnou. Všechna tato zranění navíc zásadně ovlivnila sérii s Brnem. „Nás každý napadá, že brečíme. Ale kdyby jinému týmu chyběli blokař, nahrávač a libero, tak je ve stejných problémech jako my. Zraněním Sobotky a Habra jsme ztratili sílu na servisu, s Kryštofem jsme ztratili jistotu na příjmu a Sobotka chyběl i v obraně. Přesto si myslím, že brněnští krajní útočníci sérii odehráli ve větší formě s lepší procentuální úspěšností, především Andrianov,“ komentuje trenér Českých Budějovic Jan Svoboda.

Jeho svěřenci tak budou alespoň bojovat o to, aby se jim na krku houpala bronzová medaile. Na to se teď chce celý tým společně soustředit. „Družstvo nějakým způsobem překonává krizi, která ho potkala, takže motivaci má. Teď jsou na hřišti hráči, kteří ještě medaili nemají, takže si nemyslím, že bychom ztratili motivaci. Nejsme zhrzeni tím, že hrajeme jen o třetí místo,“ dodává Svoboda. Zároveň upozorňuje, že nejvíce si jeho hráči musí dávat pozor na útok středem sítě a krajní smečaře.

První boj o třetí místo, který je pouze na tři vítězné zápasy, začíná ve Sportovní hale v neděli 24. dubna od 18 hodin. Přímým přenosem jej bude vysílat portál TVCOM.cz. Druhý zápas proběhne ve stejnou dobu o den později. I ten poběží živě na portálu TVCOM.cz.

Rozpis boje o třetí místo UNIQA volejbalové extraligy:

24. 4. (18:00): VK České Budějovice - VK ČEZ Karlovarsko (1. zápas)
25. 4. (18:00): VK České Budějovice - VK ČEZ Karlovarsko (2. zápas)
28. 4. (18:00): VK ČEZ Karlovarsko - VK České Budějovice (3. zápas)
29. 4. (18:00): VK ČEZ Karlovarsko - VK České Budějovice (případný 4. zápas)
1. 5. (18:00): VK České Budějovice - VK ČEZ Karlovarsko (případný 5. zápas)

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 23. 4. 2024

Úterý od 17:00 – Lvi Praha vs. Jihostroj

Aktuální zpráva 22. 4. 2024

Informace k výjezdu a vstupenkám do Prahy