volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 29. 3. 2017

Očekávané semifinále. Jihostroj vyzve v boji o finále Karlovarsko

Čtyři nejlepší týmy po základní části potvrdily roli favorita a postoupily do semifinálových bojů play-off UNIQA volejbalové extraligy. Pro hráče Českých Budějovic to znamená souboj o postup do finále s VK ČEZ Karlovarsko. Který celek bude v sérii úspěšnější? Semifinále startuje 30. března na hřišti týmu ze západních Čech.

Tabulkové předpoklady se naplnily, ačkoliv to především pro Jihostroj nebylo nic snadného. Ani Karlovarsko však nedostalo postup zadarmo. Přes Ostravu sice přešlo v pěti zápasech, Slezané si ale dokázali odvézt z palubovky soupeře vyrovnanou sérii. Jenže před domácím publikem dvakrát neuspěli a s nepříznivým stavem série 1:3 už nedokázali nic udělat. Na západě Čech poté prohráli i páté utkání a letošní sezona pro ně skončila.

My jsme šťastni za výhru, protože se dá říci, že jsme první zapas v Ostravě prožili klinickou smrt. Navíc se nám tam zranil Kriši (Michal Kriško, pozn. autora) a než jsme se vzpamatovali, tak jsme zápas málem prohráli. Myslím si, že se to kvůli tomu celé otočilo a měli jsme psychicky navrch. Ostrava má mladý tým a když to trochu pustíte, talenti ukážou svoji sílu. Proto si moc vážíme toho, že jsme vyhráli, hodnotil na konci čtvrtfinálové série kapitán Karlovarska a rodák z Českých Budějovic Ondřej Hudeček.

Pro něj bude semifinálová série jistě specifická. Jihostroj je jeho mateřským klubem a na ty se nezapomíná. Otázkou ale zůstává, jestli se do bojů o finále zapojí další volejbalista, který má zkušenosti s jihem Čech – Michal Kriško. Karlovarský univerzál přišel při třetím čtvrtfinálovém duelu v Ostravě ke zranění a od té doby do pokračování série nezasáhl. Západočechům by jeho bodový příspěvek mohl výrazně chybět.

Bez svého klíčového hráče jsou už ale delší dobu i České Budějovice. Kouč René Dvořák stále nemá k dispozici chilského univerzála Sebastiana Geverta, který napínavé bitvy s Příbramí sledoval pouze jako divák. Podobně jako Tomáš Fila, který chybí na postu smečaře. Vykrystalizovaly se však prakticky rovnocenné náhrady – Colin Hackworth a Jiří Kraffer.

Oba se významnou měrou podíleli na postupu svého týmu. Hackworth podle oficiálních statistik hned dvakrát dosáhl hranice třiceti bodů za zápas. Bylo tomu tak ve čtvrtém a pátém utkání série. Na výhru to však stačilo jednou. Kraffer se zase stal klíčovou postavou rozhodujícího střetnutí ve Sportovní hale, kde hrál skvěle především ve čtvrtém setu. Navíc právě on proměnil postupový mečbol přesným útokem po čáře.

Semifinálová série začíná ve čtvrtek 30. března od 18 hodin v Karlových Varech, přesně o den později pokračuje druhým střetnutím. Do českobudějovické Sportovní haly se přestěhuje na konci týdne. Třetí souboj se odehraje 2. dubna od 18 hodin, čtvrté pokračování je na programu 3. dubna ve stejný čas.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje