volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 29. 9. 2017

Kapitán musí tým vést a jít příkladem, říká Radek Mach

V sobotu večer odstartuje nová extraligová sezóna. Hráči Jihostroje si však na svůj start, kvůli televiznímu přenosu ČT sport, počkají až na středu. Tým volejbalových mistrů neměl moc času na souhru, neboť tři hráči ( Radek Mach, Petr Michálek a Martin Kryštof) trávili celé léto s reprezentačním týmem, který zazářil na nedávném mistrovství Evropy v Polsku.

A právě nedávný úspěch našich volejbalistů na Evropě 2017 byl tou nejlepší reklamou, která by měla v nové sezoně zvednout sledovanost a popularitu sportu pod vysokou sítí. A u Jihostroje obzvlášť, neboť ten má v týmu také dva zlaté mistry Evropy v kategorii kadetů - univerzála Marka Šotolu a blokaře Josefa Poláka

Jihočeši vstoupí do extraligy s novým kapitánem. Po čtrnácti letech v Jihostoji se jím stal velezkušený blokař Radek Mach, se kterým jsme se v rozhovoru nejprve vrátili k úspěšnému ME, kde oznámil své ukončení reprezentační kariéry. 

Jak s odstupem času vzpomínáš na fantastickou bitvu proti Francii, kde nikdo nečekal, že by Češi mohli zvítězit? Co bylo hlavním klíčem k vaší vynikající hře?Byl to pěkný volejbal, kde jsme hráli týmově. Všem se dařilo, ale hlavně jsme se mohli opřít o údernou sílu našeho univerzála Michala Fingera, který po naší dobré obraně dohrával míče do vítězného bodu.

Dnes je většina hráčů reprezentace z naší extraligy. Mohlo to hrát roli a pomoci, že jste se znali a věděli, co od sebe očekávat?
Je pravda, že dříve se reprezentace skládala z hráčů, kteří působili v zahraničí, ale dnes je to více o české extralize. Z toho je vidět, že česká extraliga se zkvalitňuje. Je tam pár hráčů, kteří hrají v zahraničí, ale my se známe, protože se vídáme na reprezentačních srazech. Bylo dost času, abychom se připravili. Samozřejmě, byla i nějaká ponorka, ale družstvo si sedlo a fungovalo jako tým a o tom to všechno bylo. Náznaky přišly už v zápase proti Itálii, kde jsme předváděli vynikající volejbal, ale rozhodly chybičky, které Italové neudělali a nedostali jsme se s nimi do čtvrtého setu. Ale potom přišli Francouzi a poté i Němci, kde jsme předváděli z naší strany vynikající volejbal, na který se dalo koukat, což mi potvrdilo několik lidí, co nám fandili. 

Po evropském  šampionátu jsi oznámil, že se s reprezentací loučíš. Jaké důvody tě k tomu vedly?
Roky už nikdo nezastaví. Pro mě je složité, když mám skoubit klubovou sezonu s reprezentací, také mám rodinu a dítě. To všechno hraje svoji roli. Reprezentace potřebuje generační obměnu. Ta už je nastartovaná. Je tam spoustu mladých kluků, kteří se postupně dostávají na hřiště. A to je jenom dobře. Nemusím tam zabírat místo někomu, kdo má před sebou ještě dlouhou kariéru.

V Jihostroji se nově představíš ve funkci kapitána, co to pro tebe představuje?
V předešlých 14-ti letech jsem jako kapitán pouze zaskakoval, když byl někdo nemocný. Nyní je to pro mě větší odpovědnost. Musím se na ten tým koukat trochu jinak. Jsem znám tím, že jsem občas  impulzivní, takže se musím uklidnit, abych byl týmu příkladem. Je to takové poslání, kdy člověk musí ten tým vést a vědět, kdy ho zburcovat a kdy uklidnit. Je to pro mě nová situace a já se s tím pokusím co nejlépe srovnat.

Extraligu zahájíte až ve středu v Příbrami... 
Je to klasické derby, které má svůj náboj, protože jsou tam naši bývalí hráči. Tady se nemusí hledat žádná motivace a možná dobře, že je to právě v televizi. Ale pozor na to, že je to první zápas ligy. Je pravda, že jsme se na hřišti moc napotkávali, protože jsme se dalí kvůli reprezentačním povinnostem dohromady dost pozdě. Navíc proběhlo pár bolístek a nemocí takže i tady máme nějaké absence na hřišti a v tréninku. Je to zápas s naším dlouhodobým rivalem a nezbyde nám nic jiného, než do toho jít naplno, bojovat  a vyhrát. 

Tým je z poloviny nový a díky reprezentaci se vidíte teprve krátce. Jak jste si stačili za těch pár dnů sednout?
Jihostroj měl, díky týmovému zázemí ohledně maséra či těch starších základních kamenů, tu cestu vždy dobře nastolenou, kteru všichni kluci pochopili. Vytáhli jsme je na společnou večeři, kde jsme jim vysvětlili chod klubu, že každý má nastarosti svoji funkci, že se musí o něco starat a být za to odpovědný. Také jsme od nich vybrali pár peněz za zápisné myslím si, že všichni ví, že když bude v týmu pohoda a vše bude klapat tak, jak má, tak se tím, že přišlo šest nových hráčů, vlastně nic nezmění.


Autor: Blanka Popelková

Foto: VK Jihostroj České Budějovice

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále