volejbalový klub jihostroj české budějovice
Aktuální zpráva 15. 8. 2012

Od Pláteníka si klub slibuje postup v Lize mistrů

Byť už byl kádr mistrovského Jihostroje pro tuto sezonu kompletní, vedení klubu se podařilo ulovit pěkný kousek. V síti českého volejbalového suveréna uvízl jeden z nejlepších přihrávajících smečařů světa Peter Pláteník.

Plátno, jak mu někteří spoluhráči a kamarádi přezdívají, je obrovskou posilou především pro boje v Lize mistrů. Prezident VK České Budějovice Jan Diviš nyní hovoří i o postupu ze základní skupiny, ve které se letos jihočeská mašina utká s Budvou z Černé Hory, německým Berlínem a ruskou supermašinou Novosibirskem.

„Peter patří mezi špičku přijímajících smečařů, na tomto postu jsme měli slabinu v porovnání s nejsilnějšími týmy Evropy. Teď můžeme myslet na postup a dostat se dál do Evropy,“ říká boss Jihostroje Jan Diviš.

První jednání mezi jihočeským klubem a odchovancem Havlíčkova Brodu probíhala už v listopadu loňského roku a vážněji pokračovala na konci letošní sezony. „Ale snažili jsme se jednání tajit do poslední chvíle, už se nám mnohokrát stalo, že jednání nakonec nedopadla dobře,“ vysvětloval.

Ještě nedávno jeden z hlavních tahounů reprezentace by měl přilákat do hlediště více fanoušků. „Očekávám, že Peter bude bavit diváky, protože je známý svou temperamentem a bojovností. Bude také příkladem pro mladé hráče, jsou za ním totiž velké úspěchy. Bude osobností nejen na hřišti, ale i v šatně,“ míní prezident mistrovského klubu.

Přestup desetiletí, jak vedení klubu příchod Petera Pláteníka avizovalo, hodně potěšil trenéra Jihostroje Jana Svobodu. „Peter je výjimečný volejbalista a výjimečná osobnost. Trénoval jsem ho už na Odolce a v reprezentaci, absolvovali jsme spolu dva světové šampionáty. Na spolupráci se velice těším a předpokládám, že Peter je dalším kamínkem do mozaiky, kterou skládáme směrem k pohárové Evropě,“ říká bývalý reprezentační kouč.

Nová posila nejlepšího českého klubu je ráda, že se po mnoha letech strávených v zahraničí vrací domů. „V první řadě bych chtěl poděkovat panu Divišovi a celému vedení, že mi umožnili vrátit se zase do Čech. Mám z toho radost, že po tolika letech v zahraničí se můžu usadit a žít zase normální život,“ sdělil své první pocity na tiskové konferenci Pláteník.

Hlavním lákadlem byla také Liga mistrů, které se Jihostroj účastní pravidelně bez roční přestávky od roku 2007. „Hrál jsem ji řadu let, ale naposledy před šesti lety. Takže i proto mě to do Budějovic vábilo,“ podotýká nejlépe přihrávající smečař světového šampionátu v roce 2010, kde česká reprezentace pod trenérem Janem Svobodou uhrála skvělé desáté místo.

Podle nové akvizice Jihostroje je postup ze základní skupiny Ligy mistrů reálný. „Tým je na to poskládaný dobře,“ míní Pláteník. „Budvu a Berlín bychom porazit mohli, s Novosibirskem to bude sázka do loterie. Doufám, že týmu pomůžu postoupit ze skupiny, pokusíme se dostat výš, než tomu v historii vždy bylo.“

Podle prezidenta Volejbalového klubu České Budějovice Jana Diviše by nikdo tým opouštět neměl a kouč Svoboda bude mít k dispozici třináct hráčů. Na Ligu mistrů však musí jednoho vyřadit. „O místo nepřijde nikdo. Peter je teď sice nad plán, to je pravda, protože už máme čtyři přijímající smečaře. Ale na Ligu mistrů s námi nebude jezdit Petr Šulista, který tak dostane více prostoru v první lize z EGE,“ informuje.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!