volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 15. 12. 2017

Trenér Dvořák: O Vánocích se zaměříme na fyzičku, ale volejbal nevypustíme

ROZHOVOR - Volejbalisté Jihostroje si dlouhodobě drželi první místo v extraligové tabulce. Posledním zápasem první poloviny základní části, kdy doma v napínavém tiebreaku podlehli Karlovarsku, se posunuli na třetí příčku. Foto: Jan Škrle

Před vstupem do druhé poloviny základní části zhodnotil hlavní trenér René Dvořák uplynulé zápasy, kde nejvíce litoval ztrátu zlatého setu, která českobudějovické volejbalisty poslala do Poháru CEV a ne do Ligy mistrů.

V sobotu zahájíte druhou polovinu základní části, jaké bude hodnocení první poloviny?
V žádném zápase jsme neklesli v koncovce setu pod jedenadvacet bodů. Všechny koncovky setů byly na dvaadvaceti bodech, jen s Karlovarskem to myslím kleslo na 21 bodů, což znamená, že naše hra nešla dolů a toho si nejvíce cením. Držíme si kontinuální výkon bez výkyvů i přesto, že se na hřiště dostali mladí hráči. Nejvíce mě mrzí prohraný zlatý set s finskou Sastamalou, protože ten by nás posunul o soutěž výš do Champions League, kde bychom odehráli šest zápasů s velmi dobrými soupeři. To mě z celé první poloviny opravdu mrzí nejvíce. Kladnu jsme sice podlehli, ale všechny  sety se hrály okolo třiceti bodů, kde jsme prohráli o dva body. S Karlovarskem jsme prohráli o dva body v pátém setu, ještě bez Kryštofa a myslím si, že s Kryštofem by ten zápas vypadal jinak.

Jak je na tom tým po fyzické stránce?
Je pravdou, že v prosinci od druhého týdne vidím na hráčích, hlavně na hráčích z reprezentací, kteří absolvovali mistrovství Evropy, že jsou unaveni. Podepsalo se to na zraněních a na nemocech. Trošičku nám dochází síly a potřebovali bychom v týdnu kolem Vánoc doplnit kondičku. I přesto, že budeme hrát 28. prosince extraligu v Brně, poté 3. ledna Český pohár v Ostravě, tak budeme muset jít tvrdě do kondice, i když hrajeme zápasy. Ta soutěž je takto nastavená, ale 70%  našeho mužstva neabsolvovalo v létě s týmem fyzickou přípravu, protože hráči byli v reprezentačních družstvech. Musíme se znovu dostat na danou úroveň tak, abychom uspěli v závěru sezony. Možná díky tomu nebudeme hrát v této fázi, okolo Nového roku, náš nejlepší volejbal. 

Takže vánoční svátky budou věnovány nabírání fyzické kondice, volna moc nebude…
Volno bude opravdu jen ve svátek, jinak se bude tvrdě trénovat na fyzické přípravě. Samozřejmě, že volejbal nevypustíme, ale bude tam více fyzičky a je možné, že hráči budou v následujících zápasech fyzicky unavení. 

Jak to vypadá s Martinem Kryštofem, který má zdravotní problémy? Kdy bude hrát?
Martin Kryštof má natržený lýtkový sval. Při tomto zranění může být připraven do hry za 14 dní, nebo také až za měsíc. U tohoto zranění je to individuální. Záleží, jak dobře se mu bude lýtko hojit.  My se společně s lékařem snažíme dostat Kryštofa co nejdříve do hry a byli bysme velmi rádi, kdyby nastoupil ve středu proti izraelskému družstvu.  Ale všechno záleží, jak dobře se bude cítit, protože toto zranění je tak ožehavé, že může do zápasu nastoupit a během několika míčů si to zranění může obnovit nebo i zhoršit, takže uvidíme. Bude to na doporučení lékaře a na tom, jak se bude Martin Kryštof cítit. 

V sobotu nastoupí Jihostroj doma proti Příbrami, kde jste v úvodu sezony zvítězili hladce 3:0. 
První zápas v Příbrami vůbec lehký nebyl. Důležitý vstup do sezony jsme zvládli velmi dobře i v jejich domácím prostředí. U nás doufám, že dostaneme Příbram pod tlak servisem. Ale budeme hrát bez Kryštofa, tak musíme být opatrní na přihrávce a v organizaci obrany, protože v zápase proti Karlovarsku byla nedorozumění.

Jihostroj získal ocenění v anketě Sportovec Jihočeského kraje jako nejlepší tým, což týmu určitě udělalo radost? 
Samozřejmě je to ocenění pro klub za jeho práci. Loni A tým vyhrál titul, letos jsme herně i výsledkově také nezklamali. Je to ocenění práce i zábavy, co Jihostroj pro lidi předvádí.

Individuální cenu mezi mladými talenty získal univerzál Marek Šotola, je budoucím příslibem pro Jihostroj?
To víme už dva roky, že s Markem Šotolou se počítá jako s budoucím lídrem Jihostroje a doufám, že to další prací podpoří, aby se co nejdříve tím lídrem A mužstva stal. 


Tabulka volejbalová extraligy mužů 2017/18 po 1. polovině základní části:

1.  LIBEREC

2.  KLADNO

3.  ČESKÉ BUDĚJOVICE

4.  KARLOVARSKO

5.  BRNO

6.  PŘÍBRAM

7.  OSTRAVA

8.  ÚSTÍ NAD LABEM

9.  ZLÍN

10. PRAHA

11. BENÁTKY NAD JIZ.

12. ODOLENA VODA



Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje