volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 23. 1. 2018

V Budějovicích se vždycky hraje dobře, tady se volejbalem žije, říká blokař Čechmánek

ROZHOVOR - V rámci 16. kola extraligy se na palubovce úřadujících mistrů představil Zlín, který má ve svém kádru aktuálně nejlepšího blokaře extraligy.

Michal Čechmánek (33 let) v sobotu předvedl na českobudějovické palubovce vynikající výkon (78% úspěšnost v útoku) a s celkovým počtem 47 bloků je lídrem tabulky středových hráčů (1.Čechmánek, 2.Treial, 3.Zajíček, 4.Ondrovič). Dvoumetrový zlínský volejbalista je zároveň i najstarším hráčem týmu a částečně pomáhá s vedením tréninků. Nejlepší blokař extraligy v pozápasovém rozhovoru v Českých Budějovicích prozradil, že po narození dvojčat si chodí na trénink spíš odpočinout. Pochválil také manželku, které připsal velkou zásluhu na tom, jak dobře se mu v individuální statistice daří.

Michale, tvé jméno září na prvním místě ve statistice blokařů. Vedeš tabulku, což je určitě potěšující. Jak to vnímáš nebo prožíváš?
Dobře, ale přiznám se, že to neřeším. Tuto sezonu mám jako odreagování, protože se nám narodily dvojčata a snažím se si to užívat a kupodivu to vychází.

K holčičce ještě dvojčátka, gratuluji. Jak moc je péče o tři děti dohromady s profesionálním volejbalem náročná?
Je to dost složité, to se přiznám, ale mám neskutečně schopnou manželku. Zápřah to každopádně je, ale že to všechno zvládám, je velká zásluha mojí manželky. Já si chodím na tréninky a zápasy odpočinout, hlavně mentálně.  A proto jsem i moc rád, že se daří a v individuální statistice to vypadá dobře.

Zní to až neuvěřitelně, když nejlepší blokař extraligy řekne, že si chodí na trénink odpočinout…
Chodím si odpočinout (směje se), ale nicméně se snažím brát vše profesionálně, tak jak mám nastavenou smlouvu a doufám, že to tak vnímají i mí mladší spoluhráči, protože jsem na hřišti nejstarší a snažím se jim předávat zkušenosti. Částečně i vedu tréninky.

Máš jako nejstarší hráč týmu nějaké úlevy?
Právě naopak. Mám toho naloženo více.

Co to znamená?
Fyzické úlevy v tréninku nemám, tam si ještě přidávám, abych se těm mladým hráčům mohl vyrovnat.  A také se snažím klukům pomáhat a radit v posilovně. Vedu nějaké individuální tréninky, zkrátka pomáhám trenérovi nebo manažerovi, pokud to jde.

Zlín většinou spoléhal na své vlastní odchovance, jak jste spokojeni s výsledky  (8. místo v extraligové tabulce)? Odpovídá umístění v tabulce složení vašeho kádru?
Nedokážu přesně odpovědět, ale samozřejmě bychom byli rádi na vyšší pozici. Měli jsme tři velké zápasové kolapsy, kde jsme měli bodovat. Na druhou stranu, když se podívám, ano, jsme odchovanci a máme mladého nahrávače, který nemá moc zkušeností a moderní volejbal je hlavně o nahrávači, tak tam bych přimhouřil oči k dosavadnímu výsledku. 

Jak se vám v Budějovicích hrálo? Čtyřsetová bitva 25:23, 25:23, 24:26 a 25:22 s lídrem vypovídá, že jste Jihostroji nepustili míč zadarmo…
V Budějovicích se hraje vždycky dobře, protože je tady pěkná teplá hala, což je pravý opak té naší. Co se týká diváků a zázemí, tak je opravdu vidět, že se tady volejbalem žije. Je to úžasné. Myslím si, že jsme předvedli dobrý výkon a moc bych chtěl poděkovat svým spoluhráčům, protože na to, že jsme hráli proti lídrovi tabulky, jsme odvedli fantastický výkon.


Autor: Blanka Popelková


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Ohlasy 23. 4. 2024

Sedláček: Chceme finále ukončit doma před našimi fanoušky

Shrnutí zápasu 23. 4. 2024

Jihostroj sahal po titulu, ale nezvládl tie-break. Série pokračuje ve čtvrtek doma