volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 26. 1. 2018

Kapitán Radek Mach: Na Honzu Kulihu se všichni moc těšíme

ROZHOVOR - Tým volejbalistů Jihostroje se včera pozdě večer vrátil z vítězného tažení brněnskou metropolí, odkud si přivezl postup do závěrečného Final Four Českého poháru, které se bude hrát na konci února ve Svitavách.

Kapitán s reprezentačními zkušenostmi Radek Mach na dnešním tréninku neskrýval radost z postupu, i když jak popsal hned úvodem, pětisetový souboj v Brně nebyl jednoduchou záležitostí.

Očekávaný postup do semifinále Českého poháru jste splnili, ale skóre v setech napovídá, že to nebylo vůbec jednoduché…  Brno - Jihostroj 2:3 (26:24, 28:26, 22:25, 16:25, 13:15)
My jsme měli od vedení klubu jasný pokyn, a to postup do pohárového Final Four a nikdo z nás si nepřipouštěl, že bychom to nezvládli. První zápas doma se nám povedl. Ve včerejší odvedě jsme v prvních dvou setech hráli nervózně a první dvě koncovky jsme nezvládli díky našim chybám. Potom jsme se dali psychicky dohromady a další dva sety jsme zvládli. Tím jsme si zajistili postup a všechno z nás spadlo. V pátém setu už dostali příležitost i ostatní hráči. Jsme rádi za postup, ale nebylo to vůbec jednoduché. Na druhou stranu potřebujeme zápasy, kde o něco jde. Musíme se naučit hrát hlavně hlavou. 

První semifinále je Kladno vs. Liberec a ve druhém Jihostroj, který čeká pravděpodobně na Karlovarsko (které vyhrálo první zápas ČP). Co říkáš na soupeře? Je pro vás výhodnější, když se Kladnu a Liberci vyhnete?
O tom vůbec takto nepřemýšlím, protože z toho trojlístku, který tam zbývá, je úplně jedno na koho narazíme. Všechno jsou to kvalitní soupeři a případný postup do finále určitě nebude jednoduchý. Ať už to bude s jakýmkoliv soupeřem.

Final Four Českého poháru hostí od 24. února Svitavy, které nejsou extraligovým městem. Může to být nevýhoda, že tamní halu neznáte?
Všichni budeme mít stejné podmínky. Já jsem v té hale s českou reprezentací několikrát hrál. Je to příjemná hala a chodí tam hodně fanoušků, takže to bude příjemné volejbalové prostředí. 

Semifinálové zápasy se budou hrát v neděli 24. února a finále Českého poháru, kvůli televiznímu přenosu, až v pondělí večer...
My máme naplánováno, že odcestujeme o den dříve. V hale budeme mít dva tréninky a doufám, že se s prostředím srovnáme.

Je dobře, že si před play-off vyzkoušíte těžké zápasy?
Na jednu stranu jsme si nemohli přát nic lepšího, než si zahrát tyto tři těžké zápasy ke konci základní části a připravit se tím na play-off, ale na druhou stranu budou tyto zápasy o konečném umístění v tabulce. A to má také něco do sebe. Možná to bude nervózní a doufám, že neklopýtneme s někým ze slabších soupeřů. Bude to drama až do posledního zápasu ve Varech. Je dobře, že ten poslední měsíc před play-off je tak nabitý silnými soupeři, protože rozhoduje o nasazení do play-off.

Kladno nově posílil univerzál David Konečný, co na to říkáš?
Já vůbec nevím, jak na tom teď David Konečný je. Podle zpráv půl roku nehrál. Možná mu bude chvíli trvat, než se s týmem sehraje, ale věřím, že do play-off to bude pro Kladno velká posila.

Trenérem roku byl ve středu vyhlášen v pražské Lucerně Jiří Zach, což je pro volejbal, který soutěží v kolektivních sportech s fotbalem a hokejem velké ocenění, je to tak?
Pana Zacha znám. Přes jeho ruce prošlo spoustu volejbalových talentů, ať už do zahraničí či do reprezentace a ten úspěch (zlato z ME kadetů), který se svým mladým týmem dokázal, byl tím největším oceněním jeho trenérské kariéry.

V sobotu vás čeká extraligový duel proti pražskému ČZU, kde přivítáme bývalého českobudějovického hráče Honzu Kulihu. Těšíte se?
Na Honzu Kulihu se všichni moc těšíme, že si popovídáme. Hodně jsme tady toho s ním prožili. 



Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále