volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 11. 4. 2018

Minivolejbal do škol je cesta správným směrem, chválí projekt Ing. Dagmar Bártová

ROZHOVOR - Minivolejbal do škol je projekt Volejbalového klubu Č. Budějovice, který navrací tento krásný sport do škol tak, aby byl součástí výuky a vrátil se do školních hodin tělocviku.

Do projektu jsou zapojeny kroužky volejbalu na základních školách v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Táboře a Husinci. První turnaj letošní sezony proběhl 11. 12. na ZŠ O. Nedbala v nové tělocvičně a právě zahájení provozu nové haly umožnilo volejbalovému klubu tento turnaj zdvojnásobit. Účastní se ho přes 50 týmů (až 200 dětí). Hraje se většinou v pondělí, kdy děti mají omluvenky ze školy. Náš volejbalový klub školám poskytuje metodiku - jak s dětmi pohybově pracovat. Poskytujeme také vybavení, které ve školách kolikrát je, ale je nevyhovující, především kvalitní míče Mikasa. 

“Volejbalový klub Tábor je v tomto projektu zapojen zcela nově. Je pomocnou rukou Jihostroje, aby se tam chlapecký volejbal znovu rozběhl,” říká šéftrenér mládeže Vojta Zach, jenž je hlavním organizátorem projektu VK České Budějovice.. 

Tamním patronem je Ing. Dagmar Bártová, přes kterou se “Minivolejbal do škol” v Táboře rozjíždí. Klub má silnou dívčí základnu a jsou zastoupeny rovnoměrně týmy kluků i děvčat. Paní Dagmar Bártová nás v pondělním rozhovoru moc potěšila, když se s nadšením rozpovídala, jak velký zájem o tento turnaj u dětí pozoruje. 

Jak vznikla myšlenka připojení táborských základních škol do projektu “Minivolejbal do škol”? 
Prvně nás oslovil Vojta Zach a přistoupili jsme k tomuto projektu s tím, že chceme rozběhnout chlapecký volejbal. Kluků jsme měli málo, proto nám Vojta Zach doporučil, abychom za základních školách vyzkoušeli rozjet projekt, jako mají tady v Českých Budějovicích. S jeho pomocí jsme objížděli školy, některé jsem navštívila i sama, a od září jsme vstoupili do tohoto projektu v Táboře na osmi základních školách. Celkem je zapojeno až 190 dětí (polovina chlapců a polovina děvčat). 

Celý projekt slouží k tomu, aby se děti do přípravek na volejbal přihlásily. Je to tak?
Ano. Nyní jsme dětem, které tyto minivolejbalové turnaje navštěvují, rozdali lístečky a mohou se přihlásit do našich volejbalových přípavek, abychom měli zvlášť přípravku chlapců a děvčat.

Jak velká je vaše volejbalová přípravka v Táboře?
U chlapců začínáme, tam máme mladší žáky. U děvčat je v přípravce 20 dětí, ale byly doby, kdy bývalo v přípravce i přes 30 dětí. Celkem máme sedm družstev v této kategorii.

Projekt zařadil volejbal zpět do školních hodin tělocviku a pomáhá přilákat děti k volejbalu a o to jde především. Souhlasíte?
Přesně tak. Je to správná cesta. Na konci školního roku děti oslovíme (děvčata i chlapce), zda chtějí pokračovat u nás ve volejbalovém klubu a začnou trénovat u nás v přípravce, která je dvakrát týdně a postupně prochází všemi věkovými kategoriemi. Máme dohodu s Jihostrojem, že chlapci by pak odcházeli do Jihostroje. Děvčata samozřejmě také, ale je tam problém s dojížděním. 

Jak reagují rodiče na tento projekt “Minivolejbal do škol”. Máte nějakou odezvu?
Jeden kroužek volejbalu je pod mým vedením, a tak mám od rodičů zpětnou vazbu a vidím, že jsou nadšení nejen rodiče, ale i učitelé na školách. Přemýšlíme o tom, že bychom přes ASŠK v Táboře vyzkoušeli příští rok v rámci škol pro 5. a 6. třídy trojkový volejbal. Tam bychom mohli navázat a pokračovat. 

Takže model projektu rozvinete dál?
Navázali bychom na stávající a zapojili do toho ještě další školy a už bychom si to zrealizovali v rámci okresu. 

A děti? Mají radost, že si místo školy zahrají volejbal?
Mají velkou radost! Malé děti mají k volejbalu úplně jiný vztah a všichni chtějí hrát. Vidím nadšení. Hlásí se mi dopředu. Vidí, že mohou pokračovat a dostat se k vrcholovému sportu. Už tady v Jihostroji jednoho máme. Opět je to Michálek, ale tentokrát Štěpán, který přišel do Jihostroje z Tábora. 





Autor: Blanka Popelková


Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!

Fotogalerie 18. 4. 2024

FOTO: Michal Kriško fandil v kotli Jihostroje