volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 24. 1. 2017

Trenér Dvořák by chtěl začít u týmu měnit dynamiku i psychiku. Věří, že výsledky pak přijdou

Poté, co vedení VK České Budějovice ukončilo po špatných výsledcích spolupráci s hlavním trenérem Janem Svobodou, převzal kompletně tým René Dvořák. A čeká ho náročná výzva – uspět proti silnému Liberci a v poháru smazat náskok Tel Avivu.

Tým jste měl převzít původně až po konci sezony. Čekal jste vzhledem k výsledkům, že by varianta s dřívějším nástupem mohla přijít?
Ne, vůbec ne. Vzniklo to na základě rozhodnutí vedení klubu. Žádné informace ohledně možné změny jsem neměl.

Budete souhlasit, že tým hraje za svými možnostmi? Co budete chtít změnit?
Tým může hrát samozřejmě lépe. Všeobecně od nás veřejnost očekává jiné výsledky i výkony. Poslední týden byl hodně hektický. Před Libercem není moc času a byla by hloupost něco měnit od základu. Je potřeba říci, že systém byl pod trenérem Svobodou nastaven dobře. Jsou ale určité věci, na kterých lze pracovat.

Povídejte.
Například hráči by podle mě potřebovali víc dynamiky a rychlostních věcí. Na tom nyní zapracujeme. Chtěli bychom se vrátit ke hře, kterou hráči předváděli na konci roku 2015.

A to je?
Dobrá obrana a mezihra. Na tom se potom dá stavět.

Prezident Diviš mluvil o tom, že vaši nahrávači mají teď velké problémy a od toho se pak odvíjí výkony týmu. Proč tomu tak je? Jako hráč jste byl sám vynikající nahrávač, takže tohle je role přímo pro vás...
Ono to není nic, co by přišlo ze dne na den. Je to dlouhodobější fakt. Minulou sezonu jsem tu nebyl, takže kluky nemohu zpětně hodnotit úplně dopodrobna. Nicméně svou roli zde hrají různé faktory. Oba nahrávači měli těžké léto s národním mužstvem. Mohla se na nich podepsat fyzická nebo psychická únava. S trenérem Svobodou jsme věděli, že tam je určitá krize, jejímž výsledkem jsou taktické chyby a nepřesnosti. Ve výsledku tyto drobnosti pak dělají při zápasech rozdíly ve výhře nebo prohře setů. Nahrávač je nejdůležitější pozice v mužstvu a stojí na něm celá příprava útoku týmu.

Jaké máte na tým osobní cíle do zbytku sezony?
Neustále si myslím, že tým, pokud bude zdravotně a psychicky v pohodě, má na to hrát semifinále i finále. A to i přes fakt, že letošní extraliga je extrémně vyrovnaná a lepší než předešlá léta. Pokud se nám podaří dostat se do dobré pohody, tak můžeme v sezoně dojít daleko a hrát na špici.

Nyní vás čekají dva těžké zápasy. Doma Liberec a pohárová odveta v Tel Avivu.
Všichni víme, o co s Libercem a Tel Avivem půjde. Chceme porazit úřadujícího mistra a pokusit se otočit vývoj pohárového dvojzápasu. Ale hlavně chceme zlepšit naši hru a projev. Hráči zase musí věřit ve vlastní schopnosti, a že volejbal umí. Na trénincích zapracujeme na některých herních věcech, které by nás mohly posunout. Dále určitě budu mluvit s každým hráčem o jeho pozici v mužstvu a zkusíme určité části tréninku dělat trochu jinak, aby se to pak při hře projevilo. V souhrnu to může udělat ve hře změny k lepšímu.

A poslední otázka. Jak to vypadá s Gevertem?
Minimálně měsíc ještě potrvá, než se plnohodnotně zapojí. Má ale bohužel typ zranění, které nejde uspěchat. To by bylo velice riskantní a mohli bychom o něj přijít ještě na delší dobu. Je potřeba lýtko pořádně doléčit.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze