volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 3. 4. 2018

První semifinále nevyšlo! Jihostroj podlehl Karlovarsku 3:0

První semifinálový duel zahájil Jihostroj v domácím prostředí, této výhody však nevyužil.

Výběr Reného Dvořáka nastoupil v základní sestavě s nahrávačem Filipem Palgutem, smečaři Tomášem Filou a Petrem Michálkem, na bloku nastoupil Radek Mach a Peter Ondrovič, na postu univerzála Marek Šotola. Libero patřilo Kryštofovi

Hlavní trenér Karlovarska Jiří Novák vsadil na základní sestavu s univerzálem Filipem Rejlkem. Jeho tým byl z předchozí čtvrtfinálové série rozehraný a  hned v začátku si počínal suverénně ve všech herních činnostech. Ppo celý první set si vytvářel bodový náskok, který se stále zvyšoval. Do koncovky už vstupoval s velkým bodovým rozdílem 20:13. Domácí hned v prním setu střídali a místo Tomáše Fily přišel Pawel Halaba, ale sebejistý útok hostů z Karlových Varů dokráčel velmi rychle do vítězného konce (25:17). 

Druhý set zahájil houževnatý soupeř ve stejném tempu. Stoprocentní útok středem měl blokař Tomáš Široký a výborně útočil Zmrhal i Rejlek. Vynikající servis Filipa Rejlka druhý set ukončil (25:16).

Třetí sadu zahájil bodem z bloku Marek Šotola. Jihostroj zlepšil obranu a začala se hrát vyrovnaná partie (8:8). Kouč René Dvořák poslal do hry nahrávače Kupilíka a ten se mu záhy odvděčil esem. Když se domácí Budějovice dostaly do vedení 12:10, zareagoval Jiří Novák oddechovým časem. Sada se dramatizovala, Radek Mach dorovnával na 15:15 a Marek Šotola zazářil přímým bodem z podání. Před vstupem do koncovky třetího setu byl stav vyrovnaný 20:20. V koncovce se vrátil místo Toduy Ondrovič, ale servis pokazil. V samotném závěru přišlo opět eso Filipa Rejlka a dvoubodový náskok, který už si Vary nedaly vzít a zvítězily 25:23. 

Vyjádření po utkání:

René Dvořák (trenér Jihostroje): "Karlovarsko odehrálo vynikající zápas. Hráli výborně v poli a my jsme jim to naší nedůrazností povolili. Měli dnes výbornou obranu, která rozhodla. Výborně bránili v poli, kde chytili spoustu míčů, potom si je uhráli a dostali se tím do obrovské euforie. Ta dlouhá přestávka mezi zápasy nám moc nepomohla, protože je vidět, že nejsme rozehraní, proto jsme také byli tak nedůrazní. S příchodem Filipa Kupilíka a Toduy se hra mírně zvedla, ale i tak Karlovarsko vyhrálo s přehledem, protože výborně hrálo ve všech činnostech."

Filip Palgut (nahrávač Jihostroje): "Soupeř nás dnes přehrál úplně ve všem. Výborně podávali a přihrávali a o útoku ani nehovořím. To je asi tak všechno, co bych k tomu dnes mohl říci."

Jiří Novák (trenér Karlovarska): "Hodnocení po vítězství je vždy příjemné, ale teď půjdeme do šatny a důrazně si vysvětlíme, že je to jen první krok. Musíme další tři dny žít životem, který jsme žili teď poslední den a připravit se na mentálně velmi těžký zápas. Nechci vidět tři dny jediný úsměv."

Filip Rejlek (univerzál Karlovarska): "Hodně nám pomohla čtvrtfinálová série s Brnem, protože Brno bylo velmi vyrovnaným soupeřem. Ta herní týmová rozehranost je oproti té tréninkové opravdu jiná. Bylo to v náš prospěch."

VK Jihostroj České Budějovice - VK Karlovarsko 0:3 (17:25, 16:25, 23:25)

Sestava Jihostroje: Palgut, Mach, Michálek, Ondrovič, Fila, Šotola. Libero: Kryštof. Střídali: Kupilík, Křesťan, Halaba, Todua.
Hlavní trenér: René Dvořák

Sestava Karlovarska: Hudeček, Treial, Široký, Ropret, Široký, Rejlek, Zmrhal. Libero: Pfeffer. Střídali: Kriško, Prešinský.
Hlavní trenér: Jiří Novák



Autor: Blanka Popelková

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Shrnutí zápasu 25. 4. 2024

Jihostroj v pětisetové bitvě přetlačil Lvy a slaví po pěti letech mistrovský titul!

Fotogalerie 24. 4. 2024

FOTO: Vypjatá třetí finálová bitva v Praze