volejbalový klub jihostroj české budějovice
Mládež 19. 7. 2021

Tři hráči Jihostroje reprezentovali na ME U17. Skvělá zkušenost, říká Brichta

Stejně jako v širší nominaci na zářijové Mistrovství Evropy mužů, také na šampionátu kategorie do 17 let měl Jihostroj nejpočetnější zastoupení! Na Mistrovství Evropy v Albánii se v dresu české reprezentace představili odchovanci Jihostroje Lukas Tóth, Tomáš Brichta a Vojtěch Pitner.

Mladíci na Mistrovství Evropy v Tiraně hned v prvním zápase vydřeli výhru nad Bulharskem 3:2. Před druhým utkáním ale vstoupil do hry covid-19. „Bohužel nastal problém, že jeden hráč byl poslán do karantény kvůli pozitivnímu testu. Na příkaz pořadatelů musel být i jeho spolubydlící na jeden den zavřen na hotelovém pokoji a musel podstoupit PCR test, jehož výsledek byl vyhodnocen až večer, a proto nemohl hrát ani on,“ vysvětluje Tomáš Brichta.

Ani jeho deset bodů v zápase proti Srbsku nepomohlo. Český tým oslabený o dva hráče základní sestavy prohrál 0:3. „Je to škoda, tento zápas byl bohužel velmi ovlivněný, protože jsme přišli o dva dobré hráče. Jeden z nich se k nám mohl díky negativnímu testu další den vrátit, ale i tak jsme museli další zápasy odehrát s jedenácti hráči,“ komentuje Brichta.

Vzápětí čekala národní tým do 17 let těžká zkouška v podobě zápasu s Itálií. V něm sice české mužstvo vyhrálo první set, ale následně na soupeře nestačilo a prohrálo 1:3. Po třech hracích dnech měli mít mladíci den volna, jenže opět přišla povinná izolace na pokojích, a to i přes negativní výsledky testů na covid-19. Následný zápas proti Polsku měl stejný scénář jako duel s Itálií – vítězný první set, ale konečná porážka 1:3.

Mistrovství Evropy zakončila reprezentace do 17 let vítězstvím nad Rakouskem 3:0. Na postup do nejlepší osmičky, která byla před šampionátem vytyčena jako cíl, to ale nestačilo. „Osobně si myslím, že to tak velké zklamání není, ale všechny z týmu nás to velice mrzí,“ přiznal Tomáš Brichta, který patřil na turnaji ke stabilním hráčům českého výběru.

Zástupci Jihostroje předváděli na šampionátu dobré výkony. Blokař Lukas Tóth měl ve všech pěti duelech nejvíce úspěšných bloků – celkem si připsal 19 bloků a 56 bodů. Smečař Vojtěch Pitner se na palubovku na delší čas dostal v jednom utkání, ve kterém zaznamenal 6 bodů. Univerzál Tomáš Brichta měl na kontě 41 bodů a 4 bloky. „Myslím si, že moje výkony obecně špatné nebyly, ale vždy to může být lepší. Podle mě se mi dařilo nejvíc v zápase proti Bulharsku,“ připomněl Brichta úvodní zápas, ve kterém pomohl týmu 18 body.

Přestože se mladíkům nepodařilo dosáhnout cíle, šampionát hodnotí pozitivně. „Celkově jsem si Mistrovství Evropy užil. Je to skvělá příležitost zahrát si proti výborným týmům a nabrat nové zkušenosti. V Albánii se mi celkem líbilo, je to pro mě zase nová země, kam jsem měl příležitost se podívat,“ uzavírá talentovaný českobudějovický volejbalista Tomáš Brichta.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 19. 4. 2024

Sobota od 18:00 – Jihostroj vs. Lvi Praha

Aktuální zpráva 18. 4. 2024

Volejbalová sobota: Vrcholné zápasy mužů i žen ve Sportovní hale!