volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 16. 3. 2023

Zach: Play-off nezačíná v semifinále. Potřebujeme fanoušky od prvního zápasu

Dobře ví, co je potřeba udělat pro vítězství. Jako hráč zažil Vojtěch Zach hattrick, kdy Jihostroj vybojoval tři tituly v letech 2007–09. Od pátku ho čeká poprvé vyřazovací část v roli trenéra. „Play-off bude boj už od čtvrtfinále. Jakoukoliv medaili budu brát jako úspěch,“ říká 42letý kouč.

V pátek 17. března od 20:15 vstupuje Jihostroj do play-off v českobudějovické Sportovní hale. Letošní vyřazovací boje budou specifické v tom, že už od čtvrtfinále čeká Jihostroj těžký soupeř. Šestý tým po základní části – Odolena Voda. „V extralize je momentálně šest klubů, které jsou na o něco lepší úrovni než zbytek. Tyto týmy jsou relativně vyrovnané a my hrajeme se šestým z nich, a to je právě Odolena Voda. Pro nás to bude série o všechno a je třeba k ní přistoupit s největší vážností. Není čas na žádné větší chyby,“ ví trenér.

Na začátek play-off se už celý tým moc těší. „My to vnímáme tak, že co se stalo v základní části, to už neplatí. Máme před sebou úplně novou soutěž, která začíná od nuly. Bude to daleko intenzivnější, živější, zábavnější,“ říká Vojtěch Zach, který láká fanoušky, aby přišli ve velkém počtu povzbudit Jihostroj už od čtvrtfinále s Odolenou Vodou. Právě s tímto soupeřem se České Budějovice setkaly v dosud poslední sérii play-off v minulé sezoně. Souboj o třetí místo nakonec vyhrál Jihostroj poměrem 2:1 na zápasy a získal bronzové medaile.

Ani v nadcházejícím play-off se nedá očekávat jednoznačný průběh série, i když je Jihostroj favoritem. „Od začátku to bude boj a nebude to jednoduché. Jako fanoušek bych rozhodně nečekal na semifinále, protože stát se může cokoliv. Chtěl bych všechny pozvat, protože budeme fanoušky potřebovat od prvního zápasu. Přijďte si užít úžasnou atmosféru play-off. Letos jsme asi čtyřikrát zažili plnou halu a i hráči to pak vnímají úplně jinak,“ vyzývá všechny sportovní příznivce z Českých Budějovic i okolí.

Rozhovor s Vojtěchem Zachem a Filipem Hochem v Českém rozhlasu (od času 10:05)

Základním vytyčeným cílem pro volejbalisty Českých Budějovic před touto sezonou bylo semifinále play-off, což podle Zacha rozhodně není nízký cíl. „Extraliga kvalitativně za poslední roky hodně vyrostla. Momentálně je vyrovnanost týmů daleko větší, než byla před lety. Jsem rád, že to tak je. Musíme fanoušky naučit, že už to nejde brát stylem ‚počkáme si na finále‘. Náš tým je výborný, ale uvidíme, jestli to bude stačit na semifinále, třetí nebo první místo,“ přemýšlí hlavní trenér Jihostroje.

Sám byl jako hráč u třech mistrovských titulů Jihostroje v letech 2006–09, které získal českobudějovický klub pod trenérem Bromem. „Vzpomínám na to jako na moje nejlepší volejbalové období. Dnes jako trenér už to vnímám trochu jinak. Beru to tak, že musíme vyhrát pro lidi. Všichni lidé mají nějaké civilní starosti a každý pozitivní sportovní úspěch je může povzbudit. Chtěli bychom lidem dopřát show, při které se mohou uvolnit a na dvě hodiny zapomenout na spoustu starostí, které v dnešním světě bohužel mají,“ říká Zach, který bude brát z této sezony jakoukoliv medaili jako velký úspěch.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Lvi Praha 24 65
2. Kladno 24 56
3. Liberec 24 53
4. Jihostroj 24 52
5. Karlovarsko 24 50
6. Příbram 24 35
7. Odolena Voda 24 31
8. Brno 24 27
9. Beskydy 24 25
10. Benátky n. J. 24 21
11. Zlín 24 20
12. Ostrava 24 17
13. Ústí nad Labem 24 16
kompletní tabulka

Další články

Rozhovor 27. 3. 2024

Vlítl jsem do toho, jak umím, komentuje Emmer svůj příspěvek k postupu

Aktuální zpráva 25. 3. 2024

Sobotní výjezd na Kladno! Pojeďte s fanklubem na semifinále