volejbalový klub jihostroj české budějovice
Tisková zpráva 14. 5. 2024

Vyjádření k úspěchu VK Madeta v 1. lize žen

Vedení VK České Budějovice po důkladném zvážení rozhodlo, že po vítězství A-týmu žen v baráži o extraligu nevyužije pro sezonu 2024/25 práva na účast družstva v nejvyšší soutěži žen. VK Madeta bude nadále působit v 1. lize, tedy druhé nejvyšší soutěži.

Volejbalový klub České Budějovice nešel do sezony 2023/2024 s ambicí a cílem postupu do extraligy. Ženám se v 1. lize dařilo nad očekávání a po fantastické sezoně porazily v baráži o extraligu TJ Sokol Šternberk. Vedení VK tímto děkuje všem hráčkám a celému realizačnímu týmu za vzornou reprezentaci klubu!

Na rozdíl od 1. ligy je extraliga profesionální soutěž, jejíž pravidla od účastníků vyžadují splnění konkrétních sportovních, ekonomických, organizačně-technických či marketingových podmínek stanovených licenčním řádem Českého volejbalového svazu. Klub musí mimo jiné zaručit a doložit nemalé finanční prostředky pro účast v soutěži, zajistit nejméně osm profesionálních hráčských smluv nebo profesionální trenérskou smlouvu. Dále se účastník musí zavázat k plnění specifických marketingových a mediálních povinností a zajistit musí rovněž sportovní halu odpovídající kategorie.

To vše by pro klub znamenalo neplánovanou zátěž, na kterou není momentálně připraven tak, aby neohrozil efektivní fungování stávajících složek klubu. Na důstojnou roli v ženské nejvyšší soutěži není v neposlední řadě výkonnostně připravený ani stávající kádr, který by musel doznat výrazných změn.

Dle přesvědčení vedení klubu je na účast v nejvyšší profesionální soutěži nutno nahlížet jako na přinejmenším střednědobý projekt s důrazem na jeho udržitelnost, a to jak po stránce sportovní a ekonomické, tak po stránce personálního a organizačně-technického zajištění.

V návaznosti na letošní úspěch VK Madeta a na výše uvedenou argumentaci se vedení klubu rozhodlo aktivně konat a v horizontu několika let připravit projekt, který zajistí ve spolupráci s dalšími partnery účast ženského A-týmu v extralize žen na takové úrovni, aby úspěšně reprezentoval jak Volejbalový klub České Budějovice, tak i naše město, Jihočeský kraj a všechny další zainteresované subjekty.

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Benátky n. J. 0
2. Beskydy 0
3. Brno 0
4. Jihostroj 0
5. Karlovarsko 0
6. Kladno 0
7. Liberec 0
8. Lvi Praha 0
9. Odolena Voda 0
10. Ostrava 0
11. Příbram 0
12. Ústí nad Labem 0
13. Zlín 0
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 26. 7. 2024

Nabídka stáže v marketingovém oddělení

Aktuální zpráva 22. 7. 2024

Rozpis zápasů extraligy: Doma poprvé 28. září