volejbalový klub jihostroj české budějovice
Rozhovor 5. 6. 2024

Nikpoor: Chci být co nejlepší, abych otevřel cestu dalším Íráncům

Vedení Jihostroje našlo urostlého smečaře s nebezpečnou ranou netypicky až v Íránu. Sina Nikpoor dobře ví, že jakožto první Íránec v české extralize bude reprezentovat nejen sebe, ale může vytvářet pověst i dalším krajanům.

Odejít z rodného Íránu do Evropy pro vás musí být velký krok. Proč jste se tak rozhodl?
Samozřejmě, že je to velká výzva. V Íránu máme velmi dobrou nejvyšší soutěž, ale já hledám cesty, jak se pořád zlepšovat. Chci jít do profesionálnějšího prostředí, kde je ještě vyšší úroveň volejbalu. Věděl jsem, že pokud se chci stále posouvat a být lepším hráčem, musím změnit prostředí.

Měl jste nabídky i z jiných klubů? Proč jste si vybral právě Jihostroj?
Ano, měl jsem nabídky z jiných soutěží a rozhodoval jsem se, co pro mě bude nejlepší. Měl jsem příležitost jít do Německa, Francie nebo Rumunska. Nakonec jsme si s agentem sedli, společně jsme dali dohromady, co od nového klubu očekávám, a vybrali jsme nejlepší variantu. Vedení Jihostroje a celkově klub jako organizace mají vynikající reputaci.

Zároveň to pro vás bude krok do kulturně velmi odlišného prostředí. Nemáte z toho obavy?
To pro mě rozhodně taky bude výzva. Beru to tak, že jsem profesionální sportovec a chci brzy poznat kulturu nového prostředí. Budu se snažit, abych se co nejrychleji začlenil a stal se součástí komunity Jihostroje a města České Budějovice.

Měl byste být vůbec první Íránec nejen v historii klubu, ale také české extraligy. Možná dokonce v českém sportu obecně. Co to pro vás znamená?
To je pro mě hodně zajímavá informace. O to větší budu mít motivaci reprezentovat nejen klub a sám sebe, ale i svou zemi. Budu se snažit být co nejlepším hráčem a otevřít tak cestu i dalším Íráncům do české extraligy.

Jaký jste typ smečaře?
Popsal bych se jako silový hráč. Dokážu svému týmu pomoct v těžkých chvílích. Myslím, že moje největší přednost je právě silová stránka a vítězná mentalita.

V jednadvaceti letech jste stále velmi mladý. Myslíte, že jste připravený na to být oporou Jihostroje?
Jsem sice mladý, ale během posledních několika let jsem měl možnost hrát se skvělými hráči. Hodně jsem toho odkoukal a získal jsem spoustu zkušeností. Věřím si. Mohu vám slíbit, že budu jedním z nejefektivnějších hráčů Jihostroje v naší cestě za dalším titulem.

Sledoval jste Jihostroj v uplynulé sezoně? Co víte o klubu?
Dohoda s Jihostrojem je docela čerstvá, takže jsem neviděl moc zápasů. Samozřejmě vím, že klub vyhrál titul. Je jasné, že příští sezonu nás znovu čeká těžká práce. Za sebe můžu slíbit, že do toho dám to nejlepší ze sebe, abychom titul obhájili. Vážím si toho, že budu součástí klubu s takovou tradicí, který je výborně organizovaný. Slyšel jsem toho taky hodně o skvělých fanoušcích Jihostroje, kterými se klub odlišuje od ostatních. Doufám, že nám i v příští sezoně budou pomáhat zopakovat úspěch.

Jakou máte přezdívku, kterou vás mohou oslovovat fanoušci a spoluhráči?
Nemám žádnou speciální přezdívku. Kamarádi a známí kolem mě mi nejčastěji říkají Sin.

Odkud z Íránu pocházíte?
Narodil jsem se v historickém a zároveň globálním městě Jazd. Za svůj původ ale považuju krásné město Lorestán, kde jsem vyrůstal a taky jsem tam začal hrát volejbal.

Představení Siny Nikpoora

Klub

tabulka UNIQA EXTRALIGY

# TÝM Z BODY
1. Benátky n. J. 0
2. Beskydy 0
3. Brno 0
4. Jihostroj 0
5. Karlovarsko 0
6. Kladno 0
7. Liberec 0
8. Lvi Praha 0
9. Odolena Voda 0
10. Ostrava 0
11. Příbram 0
12. Ústí nad Labem 0
13. Zlín 0
kompletní tabulka

Další články

Aktuální zpráva 26. 7. 2024

Nabídka stáže v marketingovém oddělení

Aktuální zpráva 22. 7. 2024

Rozpis zápasů extraligy: Doma poprvé 28. září